Kategória: Dizájn és innováció és Hír.

Admin kategória: Hír.

Idén nyolc magyar újító szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. A régió fejlődésében vezető szerepet betöltő száz személyiséget bemutató listát a Res Publica együttműködésben a Visegrádi Alappal, a Google-lel, a Financial Times-szal, valamint számos jelentős régióbeli intézménnyel állított össze.

A New Europe 100 lista célja, hogy elismerje és szélesebb körben is bemutassa a kreatív, innovatív ötleteket melyek pozitív hatással vannak a gazdaságra, a tudományra a kultúrára, valamint a helyi közösségekre. A listán szereplő ötletek gazdái olyan kezdeményezések mozgatórugói, melyek globális szinten is képesek hatást gyakorolni és inspirálni másokat.

Kerekesszékben ülve is vezethető jármű; gyorsabb, olcsóbb vizsgálatok az ebola szűrésére; mentőexpedíciókon bevethető drónok – sok más haladó kezdeményezés mellett ezen innovatív találmányok életre hívói kaptak elismerést a Közép- és Kelet-Európa legkiválóbb innovátorait összegyűjtő New Europe 100 lista második kiadásában. A listán szereplő innovátorok átlagéletkora 36 év.

Magyarország nyolc fővel került fel a listára, köztük van Kerülő Balázs, a forradalmi Flike egyszemélyes elektromos drónmotort fejlesztő vállalkozás alapítója; Koleszár Szilvi, a fiatal lányoknak és nőknek használható, gyakorlati technológiai tudást nyújtó Skool nevű független szervezet vezetője; valamint Vitézy Dávid, a Budapest tömegközlekedését irányító BKK Zrt. korábbi vezérigazgatója vagy a menekülteknek fejlesztett mobil app, az InfoAid készítői.

A listán szereplő magyarok (névsorrendben):

Bodó Balázs, közgazdász, médiakutató

Falus Dániel, a kerékpárokosító eszközt készítő Shoka vezetője

Hapák Sámuel, a szöveget érdekes videóvá alakító mobil app, a ClipDis alapítója

Kerülő Balázs,a repülő biciklit megálmodó ByeGravity alapítója

Koleszár Szilvi, a technológiai tudást a nők körében is népszerűsítő SKool társalapítója és vezérigazgatója

Kun Szabolcs, a titkosított kommunikációt elősegítő CryptTalk alapítója

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója

Enys Mones, Niva Kov, a menekültek hiteles tájékoztatását segítő InfoAid fejlesztője

A régió országai az alábbiak szerint képviseltették magukat a New Europe 100-as listán:

 1. Lengyelország – 27 fő
 2. Szlovákia – 12 fő
 3. Csehország – 10 fő
 4. Románia – 9 fő
 5. Magyarország – 8 fő
 6. Bulgária – 7 fő
 7. Észtország – 7 fő
 8. Ukrajna – 4 fő
 9. Horvátország – 4 fő
 10. Lettország – 3 fő
 11. Litvánia- 2 fő
 12. Fehéroroszország – 2 fő
 13. Szlovánia – 2 fő
 14. Bosznia-Hercegovina – 2 fő
 15. Szerbia- 1 fő

A régió fejlődésében vezető szerepet betöltő száz személyiség a modern technológiák alkalmazásával nyit új utakat a kultúra, a politika, az üzleti élet, a tudományok vagy a társadalmi tevékenységek területén. A listán szereplő személyiségek többsége vállalkozó (50%), de számos aktivista és politikus (32%) is képviselteti magát. Ez a lista olyan emberekre hívja fel a figyelmet, akik a közeljövő változásainak motorjai lesznek Közép- és Kelet-Európábanemelte ki Wojciech Przybylski, a projektet kezdeményező Res Publica Alapítvány képviseletében.

Az idei győztesek nem csupán elindítói a pozitív változásoknak, hanem aktívan részt is vesznek a társadalmi problémák megoldásában. Ide tartoznak például a művészeket és potenciális pártolóikat összekötő webes platform létrehozói, az interaktív orvosi rehabilitációs robot tervezői, a gyerekeknek informatikai ismereteket tanító szervezetek, vagy az extrém sportokban használható AirDog drón tervezői. Az idén prominens politikai személyiségek is megkapták az elismerést. A díjazottak között találjuk Toomas Hendrik Ilvest, Észtország köztársasági elnökét és az ország jelentős gazdasági fejlődésének meghatározó alakját, akinek vezetése alatt Észtország mára a gazdaság, az oktatás és a politika területén egyaránt az innováció és az e-megoldások úttörőjévé vált, valamint Andrej Kiska, szlovák köztársasági elnököt.

A díjazott innovátorokat a szervezők a nyilvános jelölések és a jelölő partnerek ajánlásai nyomán választották ki a következő kategóriákban: üzleti élet, tudomány, média és kultúra, társadalom és politika. És hogy mivel emelkednek ki a tömegből? Az idei New Europe 100 listából kiderül, hogy a régió innovátorai számos kulcsfontosságú területen – köztük az oktatásban, az egészségügyben, a közlekedésben vagy a mezőgazdaságban – a legújabb technológiai vívmányokat alkalmazva oldanak meg bizonyos társadalmi és üzleti problémákat – fejtette ki Agata Wacławik-Wejman, a Google kelet-közép-európai közpolitikai igazgatója. A lista változatossága arra is rámutat, hogy Közép- és Kelet-Európában számottevő növekedési potenciál van a gazdasági és társadalmi innovációban, amely magába foglalja a stabil üzleti vállalkozások alapítását, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést.

A régió innovátorainak teljes listája, valamint a tavalyi díjazottak névsora a www.ne100.org oldalon található meg.
(BrandTrend)