Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

“Egy magyar fiatalember mozgássérülteknek fejlesztett ki egy újfajta elektromos autót, de itthon nem talált rá befektetőket. Egy amerikai ügyvédnek viszont megtetszett a dolog, és most ott indul a villanyautó sorozatgyártása. Még Barack Obama is rajong a mini autóért. A kerekesszékes emberek nem könnyen közlekedhetnek a nagyvilágban. Egy magyar találmány viszont segíthet ezen: az Egyesült Államokban gyártott Kenguru elektromos autót a mozgáskorlátozottak is könnyen használhatják” – írja a Richpoi.com olyan külföldi lapokra hivatkozva, mint az Atlantic Cities és a Nationswell.

Helicopter

A hazai Rehab Zrt. által kifejlesztett Kenguru teste egy fém alvázra épített üvegszálas héjszerkezet, melynek egyetlen ajtaja az autó hátulján található, az egyszemélyes utastérbe az itt lenyitható rámpán keresztül lehet fel- illetve legurulni, maga az autó pedig motorkerékpár jellegű kormánnyal irányítható, a gázvillany adagolása is a markolat forgatásával lehetséges. A magyar cég által 2005 környékén bemutatott járművet a két hátsó kerékhez beépített két darab 2 kW-os villanymotor mozgatja: akkumulátorai nagyjából 8 óra alatt tölthetők tele, amivel körülbelül 80-100 km-es hatótávot ad használójának.

A Kenguru 2 méter hosszú és 1,5 méter magas, azaz kisebb, mint egy Smart. A kocsit helyi közlekedésre tervezték, legfeljebb 40 km/órával képes menni, kb. 100 kilométerig.

A magyar találmány gyártását most egy texasi cég, a szintén kerekesszékben élő Stacy Zoern által alapított Community Cars vállalta fel. A Kenguru sikerét persze nagyban befolyásolhatja ára is, a Community Cars vezetője szerint 20-25 ezer dollár (4,6-5,8 millió forint) körüli összegre lehet számítani, de ez területenként változó lehet, mivel egyes helyeken további kedvezményeket adhatnak az elektromos hajtás miatt.

Az eredeti ötlet Kissároslaki Istvántól ered, akinek viszont nem volt elég pénze ahhoz, hogy megjelenjen a csodaautóval a piacon. Egy amerikai ügyvéd, Stacy Zoern, aki egy izombetegség miatt lebénult, 2010-ben megtalálta a Kengurut a neten, és rájött, hogy pont erre van szüksége. Meggyőzte Kissároslakit, hogy vigye a céget a texasi Austinba. Ők ketten azóta keresték a befektetőket.
(BrandTrend)