Kategória: Dizájn és innováció és Hír.

Admin kategória: Hír.

Ma az LTE-s okostelefonok egyszerre egy cellától kapnak adást, és sok különböző technika segít biztosítani azt, hogy a kapcsolat fennmaradjon, miközben a felhasználó a cellák között mozog. Az okostelefon-előfizetések száma azonban megduplázódik, így a forgalom várhatóan a nyolcszorosára emelkedik 2020-ra. A mai mobiltechnológia ezért nem lesz elegendő a jó minőségű kapcsolatok megőrzésére a forgalom növekedésével, az új, kihívást jelentő igények kielégítése mellett. A helyzetet tovább súlyosbítja a csatlakoztatott eszközök számának növekedése. Az úgynevezett Tárgyak Internete (IoT) a mobilhálózati kapcsolatok egyre nagyobb részére tart igényt.

A mobilhálózatok új generációja, az 5G várhatóan 2020 körül lesz elérhető, de az Ericsson már létrehozott élő beltéri és kültéri 5G teszthálózatokat Svédországban és az USA-ban. Az Ericsson legújabb 5G-technológiája lehetővé teszi a megszakadások nélküli, nagyobb kapacitású mobilkapcsolatok létrehozását emberekkel és tárgyakkal egyaránt.

Mischa Dohler, a King’s College vezeték nélküli kommunikáció professzora és a Telekommunikációs kutatások központjának (CTR) vezetője elmondta: „A nagy sebességű, megbízható mobilhálózatok döntő fontosságúak a tapintható virtuális valóság internete és a szaktudás internete működése szempontjából. Az Ericsson élő 5G teszthálózataiban elért eredmények – nagyobb adatátviteli sebességek, megbízhatóbb kapcsolatok – kritikus fontosságúak az 5G elterjedését biztosító új használati módok tekintetében.”

Az Ericsson legújabb 5G kezdeményezése igen egyszerűen hangzik; egy 5G mobileszköz egyszerre több 5G cellához kapcsolódik, ezt hívják többpontos csatlakozásnak. Ez biztosítja a megbízhatóságot, amellyel az eszköz jó minőségű kapcsolatot tud fenntartani az 5G hálózattal a cellák közötti mozgás során. Lehetővé teszi több különböző adatjelkészlet (MIMO, azaz többszörös bemeneti-többszörös kimeneti adatfolyamok) átvitelét a mobileszközre ugyanazon a rádiófrekvenciás csatornán. Az eljárás neve elosztott MIMO, és 100%-kal képes növelni a letöltési sebességet. A kombinált megoldás neve Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val.

Dr. Håkan Andersson, az Ericsson 5G rádiós üzletágának stratégiai termékmenedzsere elmondta: „Ahhoz, hogy készen álljunk a kereskedelmi hálózatokra 2020-ban, az 5G kutatásnak és fejlesztésnek most a laboratóriumok után az élő teszthálózatokban kell bizonyítania. Az Ericsson 5G interfészén támogatott Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val technológia csak az egyik példa az élő teszthálózati megvalósításra kerülő legújabb 5G-kezdeményezések közül.”

A Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val olyan fejlett jeltovábbítási módszereket alkalmaz a mobileszköz hálózattal való kapcsolatának vezérlésére, amelyek nem részei a mai LTE-szabványoknak. Így, bár az LTE-technológia is tovább fejlődik, hogy része legyen a jövő 5G-hálózatainak, az 5G innovatív új interfészeket alkalmaz az eszköz és a hálózat között (többek között jelzésátviteli és modulációs sémák, valamint más szoftveres innovációk). Az Ericsson „NX” jelzésű 5G interfész-kezdeményezése már tartalmazza ezt az új Többpontos csatlakozás elosztott MIMO-val funkciót.

Az 5G tartalmazza a jövő teljes kommunikációs ökoszisztémáját, az eszközöktől és a mobilelérésig, IP-központig és a felhőig. Az Ericsson legújabb 5G teszthálózati kezdeményezései a mobileszközök és a rádiókapcsolati hálózat közötti kapcsolatra fókuszálnak, beltéri és kültéri környezetben egyaránt.

Az Ericsson 5G teszthálózatai, beleértve az 5G mobileszközöket és az 5G rádiós bázisállomásokat, már élőben üzemelnek a vállalat telephelyein a texasi Planóban és Stockholmban. A vállalat szívesen látja a mobiloperátorokat, ökoszisztéma-partnereket, a tudományos szakembereket, a technológiai média szakembereit és az elemzőket, hogy tanúi legyenek az Ericsson 5G-innovációinak és kipróbálhassák azokat.
(BrandTrend)