Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Let IT Start néven tartott nagy sikerű rendezvényt április 29-én Zürichben az Adler and Gorda Swiss AG magyar infokommunikációs cégek részvételével, amelynek célja az volt, hogy magyarországi ICT társaságok innovatív termékeiket bemutathassák a svájci piacon. A rendezvény jó alkalmat adott arra is, hogy a bemutatkozó magyar vállalatok előtt B2B platform keretében valós üzleti lehetőségek nyíljanak meg. A magyar résztvevők Near Shoring, Home Automation, Mobile Payment, Big Data Processing, Wearable Computing és Smart Grid, Smart Metering témában adtak elő, és ügyfeleket, fejlesztőpartnereket valamint befektetőket kerestek az esemény kapcsán.

Svájci viszonylatban ritkának számító, nagy érdeklődés mellett zajlott a Let IT Start nevű magyar infokommunikációs technológiai (ICT) megoldásokat prezentáló rendezvény a múlt héten Zürichben. A siker arra enged következtetni, hogy a magyar cégek svájci piacra hozatala üzleti szempontból igen kecsegtető lehet.

“Svájci magáncégként úttörő feladatra vállalkoztunk és nem kíméltünk sem időt, sem energiát, minden kapcsolatunkat megmozgattuk a siker érdekében” − mondta el Szőke István, a szervező Adler and Gorda Swiss AG tulajdonosainak képviselője. A prezentációkat követő személyes üzleti megbeszélések szervezésével adtuk meg azt a nélkülözhetetlen segítséget a magyar cégeknek, amelyek nélkül Svájcban, ezen a nagyon vonzó, de ugyanakkor nagyon zárt és talán kicsit bizalmatlan piacon, biztosan nem érnek el sikereket. Az üzlet mellett van még valami, ami vezérel minket: a küldetés, hogy a CERN példáján megmutatva valóban transzparenssé tegyük a magyar IT-t Svájcban, hogy a magyar szaktudás az őt megillető helyre kerüljön. Mi ebben hiszünk − tette hozzá Szőke.

A CERN@Wigner projekt Budapesten: a svájci-magyar világsiker

A rendezvény alapgondolatát – miszerint a magyar informatikai szaktudás és a magyarokat jellemző kiemelkedő innovációs készség Svájcban is keresett -, a genfi CERN és a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös előadása alapozta meg a CERN@WIGNER közös IT-projektről. A Wigner Adatközpont magyar forrásból valósult meg Budapesten és nagyon sikeresen támogatja 1300 km távolságból a CERN kutatási programját. Ezt most már Svájcban is tudják, köszönhetően Frederich Hemmernek, a genfi CERN informatikai vezetőjének és Dr. Lévai Péternek a Wigner Kutatóközpont főigazgatójának. Mindkét szakember kiemelte, hogy a CERN@WIGNER projektben a svájci és magyar szakemberek együttműködése nem csak világszínvonalú, hanem példaértékű is.

Frederic Hemmer_CERN_Levai Peter_Wigner Intezet_2

A rendezvényen ezt követően már jelentős nemzetközi jelenléttel bíró és startup cégek egyaránt bemutatkoztak.

Near Shoring: persze, de hogyan?

Svájcban is keresik az olyan projekt alapú együttműködéséket, amelyek az országhatárokon túlnyúló, gazdaságilag hatékony, ugyanakkor színvonalas és maximálisan biztonságos, ellenőrizhető megoldásokat jelentenek.

Erre való a Near Shoring. Mindez akkor lehet hatékony, ha olyan kommunikációs és projekttámogató eszközöket alkalmaznak, amelyek valós időben, földrajzi távolságokat áthidalva teremtik meg az együttműködést a földrajzilag különböző helyen tartózkodó projektcsapatok között. Ebben a témában mutatkozott be a drezdai fejlesztésű ETEO Board − zürichi képviselője, Dr. Thomas Grotehen közreműködésével − Zürich és Drezda bevonásával, bemutatva a JIRA-alapú eszköz valós idejű működését. Az ETEO-nak természetesen van magyar vonatkozása: a rendezvényen szintén résztvevő Lukács Lajos a DSS Consulting képviseletében számolt be a DSS szerepéről az ETEO szoftverének fejlesztésében, amelyen keresztül a DSS is számos Near Shore projektben vesz részt. A DSS további prezentációt is tartott Business Intelligence témában iQualidator termékét mutatva be.

Lukacs Lajos_DSS

A DoctuSoft egy másik eszköz segítségével dolgozik a világ több országában, ők a Google Cloud Platform Service Partnereként a Google Hangouts-ban hisznek. A DoctuSoft módszertanát és sikereit Szatmári Tamás üzletfejlesztési igazgató mutatta be, természetesen online, Google Hangouts-on keresztül.

Felhőben is biztonságban

Andreas Kemi a Tresorit képviseletében a felhőalapú adattárolás, filemegosztás és együttműködés biztonságának kérdését járta körbe. A cloud napjaink egyik legtrendibb médiuma, de nem árt, ha adataink védelmében és az illetéktelen hozzáférés legkisebb esélyét is kizárva saját trezorról gondoskodunk. Ehhez kínálja kliens oldali titkosítással és DRM-el rendelkező termékét havi díjas és felhasználószámtól függő konstrukcióban a Tresorit.

Andreas Kemi _Tresorit

Két karkötő

A startup-okat a Rabbit és a Liber8 képviselte Wearable Computing témában. A Rabbit fejlesztésének célja, hogy leváltsa a rendezvényeken a papír alapú kommunikációt. Dedikált eszközeiknek köszönhetően az események után a különböző információk (szórólapok, brosúrák, névjegyek) digitálisan érhetőek el, amelyek így átláthatóbbak és rendszerezettebbek a résztvevők, a szervezők és a kiállítók számára is.

A LIBER8 első terméke ránézésre a divatipart szolgálja ki, hiszen a modern ékszerre hasonlító karkötő okos telefonra telepített alkalmazás segítségével változtatja mintáját viselője hangulatától vagy aktuális ruházatától függően. Na de hogy nem kell folyton feltölteni, mert a minta átvitelekor a működéshez szükséges töltésmennyiséget is megkapja? Ez igazi világújdonság.

Leköröztük Svájcot

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. intelligens parkolási rendszerét Dávidházy Gábor, a társaság stratégiai igazgatója mutatta be a hallgatóságnak. A magyar mobilfizetéssel és ezzel együtt a mobilparkolással foglalkozó állami vállalat prezentációját fokozott érdeklődés kísérte, hiszen Svájcban a magyarhoz hasonló parkolási megoldás nem létezik. A tavalyi év júliusában elindított Magyarországon egységes közterületi mobilparkolási rendszer, mind az ahhoz köthető mobilfizetési megoldások iránt nagy érdeklődés mutatkozott a rendezvényen. A rendszert vonzóvá teszi az is, hogy mobilapplikáció segítségével olcsón és könnyen valósítható meg a mobilfizetési tranzakció, illetve, hogy a kiépített rendszerhez szinte végtelen számú viszonteladó és parkolási zóna, elszámolási mód csatlakoztatható és mindez könnyen menedzselhető. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszere iránt az Európai Unió tagállamaiban és a tengerentúlon is nagy az érdeklődés. Dávidházy Gábor a bemutató során elmondta: rendszerünk nem csak egyszerű mobilfizetési megoldást kínáló szoftver, hanem egy olyan összetett megoldás, mely akár arra is képes, hogy a jármű parkolásakor – a gépjármű vezető kérésére – az adott parkolási zónába automatikusan elinduljon a parkolási tranzakció megfizetése, illetve a parkolóhelyről való távozáskor, hasonlóan – a jármű vezetőjének utasítására – a parkolási tranzakciót lezárja a rendszer.

További két megoldást prezentált Mátyásfalvi János, az Adler and Gorda szenior konzulense. Smart Home témában a Combit Számítástechnikai Zrt. I-Lakás megoldása, automatikus tesztelés témában a Catura Tanácsadó Zrt. ACE terméke került bemutatásra.
(BrandTrend)