Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint világszerte növekvő trendet mutat az ipari robotok iránti igény.

Jesper Sonne Thimsen, az Universal Robots közép-kelet-európai régiós értékesítési menedzsere szerint: „Optimisták a kilátások a robotizálás globális növekedését illetően. A folyamatot katalizálja többek között a gyártási tervezés modernizációja és a termelési hatékonyság növekedése iránti követelmények, a kis- és középvállalkozások megnövekedett robothasználata, a termelési költségek csökkentése, ahogy az ember-gép együttműködés is. Véleményünk szerint különösképp az együttműködő robotok fejlesztése lesz a következő évek kulcstrendje.”

Az IFR szakértői szerint 2015 és 2017 között az ipari robotok globális értékesítése évente körülbelül 12 százalékkal fog növekedni. 2017 végére a gyárak szerte a világban 2 millió robotnak adnak majd otthont, és a megrendelések jelentős része az autóiparból érkezik majd. Az ipari robotokba való befektetés az elektromos és elektronikai iparban, a műanyag-, élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszeripari, fém- és gépgyártási szektorokban is növekedni fog (IFR-jelentés).

A Szövetség adatai szerint 2013-ban Magyarországon – az előző évhez képest visszaesést jelentő – 555 robotot értékesítettek (IFR Statisztikai Részleg – World Robotics 2014, ipari robotok), amit a megrendelések csaknem minden iparágban jellemző csökkenése okozott. A legfőbb vásárlóerő 2013-ban is az autóipar volt, nagyjából 50 százalékos részesedéssel. Noha 2013-ban mérséklődött a robotok értékesítése Magyarországon, a szakértők 2014 és 2017 között a robotok telepítésének növekedését várják.

„A közép- és kelet-európai országokban – Magyarországot is beleértve – lehetségesnek látjuk a robotizálás további növekedését. Ez tulajdonképpen előfeltétele a nemzetgazdaság jelenlegi versenyképessége fenntartásának. Ez különösen olyan ágazatokra vonatkozik, mint az autó-, elektronikai és élelmiszeripar, az ital- és a fémgyártás” – magyarázza az Universal Robots képviselője.

A gyártók méretüktől és a képviselt iparágtól függetlenül – a termelési költségek csökkenését és a versenyképesség növekedését kívánva – a gyártási folyamatok automatizálására szavaznak. Ennek érdekében olyan új megoldások felé fordulnak, mint a rugalmas könnyűipari robotok, melyek megfizethetőek, és amelyeket könnyű használni.

„Készek vagyunk kielégíteni a vállalkozók igényeit, továbbfejlesztett UR5 és UR10 robotokat kínálva nekik. Az Universal Robots robotjai biztosítják a termelési költségek csökkentését és befektetések gyors megtérülését. Kínálatunkat továbbra is úgy alakítjuk ki, hogy igazodjon a termelőágazatok megnövekedett rugalmasságához, és illeszkedjen a jövő igényeihez” – összegezte Jesper Sonne Thimsen.
(BrandTrend)