Kategória: Dizájn és innováció.

A Varga Erika által 2010-ben alapított divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás designer ruháin és kiegészítőin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak sokrétűségét, szépségeit, szerethetőségét. A vállalkozás az évek alatt újabb és újabb kollekcióival lépésről-lépésre nyitotta meg a szíveket, és döntött le képzeletbeli falakat. Mindeközben pedig méltán keltette fel a divatrajongók és a szakma figyelmét. A Marie Claire meghívására mutathatta be 2015-ös kollekcióját a Marie Claire Fashion Days-en vasárnap este.

A Romani Design formabontó „My Identity-My Freedom” kollekcióját a roma női viselet egyik jellegzetes darabja, a kötény, azaz kretinca ihlette. A kretinca formája, zsebének vonala, cakkos díszítőmotívumai a bemutatott kreációk szinte mindegyikén visszaköszönnek. A kretinca viselete generációkon átívelő jelentőséggel bírt: anyáról lányra hagyományozódott és az anya által megkezdett hímzéseket a lány tovább díszítette, varratta, így gazdagítva tovább annak motívumkincsét.

A ruhákat Diós Gabriella iparművész porcelán ékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A táskák kézműves technológiával, bőr, textil, kasmír és selyem anyagok ötvözésével, kézzel készültek. Az ékszereket hímzett tűzrózsa virágmotívumok ihlették, melyeket Varga Erika tervezett. Színviláguk, festményszerű ábrázolásmódjuk harmonikus kiegészítői a ruháknak.
(BrandTrend)