Kategória: Dizájn és innováció.

A hagyományos falusi élet tipikus jelképe a tyúk, a baromfiudvar. Az Aba-Novák Kulturális Központ, a Design Terminál szakmai támogatásával megvalósuló formatervezői pályázata lehetőséget teremt a hagyományos formavilág és jó gyakorlat városi környezetbe való áthelyezésére, a városi élet humanizálására, egyúttal a vidéki környezet és életvitel modernizálására.

A pályázat apropója, hogy ebben az évben nyitja meg kapuit a szolnoki Agóra központ. A Kiíró az új kulturális közösségi tér létrejöttével újszerű módon és eszközökkel szeretné szervezni a város és a térség művelődését. Mivel a mai fiatalok ízlésvilágában meghatározó szerepet tölt be a vizualitás, az ő igényeiket és szakmai céljait szem előtt tartva kívánja a formatervezést beemelni a kulturális közbeszédbe. Az infrastrukturális megújulás mellett, a modern és multifunkcionális közösségi térben egy kreatív kulturális szolgáltató központ megvalósítása a cél, ahol kiemelt szerepet kap a kreatívipar, ezen belül is a design szemlélet és menedzselés meghonosítása. Továbbá, hogy formabontó módon vitaindítója, katalizátora legyen a helyi kultúrák urbánus térben való átértelmezésének, egyúttal a vidéki formakincs megújításának.

design-tyukol

Jelen pályázat elsődleges célja a téma körbejárása, vitaindítás, a prototípusok megalkotása és minél szélesebb körben való megismertetése. Ennek megfelelően a hangsúly a látványon, a megvalósíthatóságon és a költséghatékonyságon van. Távlati célja pedig az itt született tervek által inspirált projektek létrehozása a formatervezésben, urbanisztikában, városi gazdálkodásban, de akár szociális kezdeményezésekben is.

„Reményeink szerint olyan pályamunkák születhetnek, amelyek modern és vonzó formában értelmezik újra állat és ember viszonyát, a falusi életforma rekreációs erejét. Saját és szponzori forrásokból igyekszünk minél több pályamunkát megvalósítani, és Szolnokon kívül a megyében, valamint országszerte az Agóra programban és a Kulturális Központok Országos Szövetségében résztvevő intézményekben bemutatni.” – emelte ki Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Kulturális Központ igazgatója és a pályázat kiírója.

A pályázaton megkötések nélkül indulhatnak tervezők, képzésben részt vevők és amatőr érdeklődők egyaránt. Az első forduló jelentkezési és beadási határideje 2014. szeptember 10. éjfél. A „szenior” kategória győztesének díja nettó 300 000 Ft, a „diák” kategóriában legjobb tervet pedig nettó 200 000 Ft-tal jutalmazzák.
(BrandTrend)