Kategória: Dizájn és innováció.

A Masat-1 műhold látszólag egy mindössze 10x10x10 cm nagyságú kocka, de valójában mind alkatrészek-, mind funkciók és tudás tekintetében igen összetett és hazai jelentősége is kiemelkedő. Az eszközt vezérlő computer, mérete ellenére jóval nagyobb teljesítményű, mint az első sikeres Holdra szállást végrehajtó Apollo-11 űrhajóban található számítógép volt. Az űreszköz másodpercenként 4 millió adatot dolgoz fel, és eddig több mint 22 millió adatcsomagot sugárzott le, mindez körülbelül 440 MB adatnak felel meg.

Telenor-Masat_02

A beérkezett adatok felét közvetlenül a Masat-1 vezéreléséért is felelős földi állomások vették, a fennmaradó csomagokat a világ számos országából a rádióamatőrök szolgáltatták, és szolgáltatják ma is a hazai csapat számára. Az apró műszer jelenleg 28 ezer km/óra sebességgel halad az exoszférában, 70/300 km-es elliptikus pályán, és rádiókapcsolaton keresztül folyamatosan küldi az általa mért adatokat, képeket. Az eszköz fedélzetén található kamera már több mint 200 felvételt készített Földünkről.

Az elmúlt egy évben a földi vezérlő állomásokat – a BME E épületben található elsődleges, illetve az Érden található másodlagos földi vezérlő állomást – teljes mértékben automatizálták és távvezérelhetővé tették. A Műegyetem épületében lévő állomás esetében a teljes rádió- és számítógép-rendszert kültéri, vízmentes és zárható rack-szekrényekben kellett elhelyezni az antennarendszer közvetlen közelében. Az egyetem számára a Telenor biztosította az erre alkalmas kabineteket, amelyet korábban hálózati elemek tárolására használtak. A felajánlás híján az épület tetejének villámmentesítését kellett volna biztosítani, amely nagyjából 80 millió forintos beruházást jelentene az intézmény számára.

Telenor-Masat_01

„Az elsődleges állomás esetében nem titkolt célunk volt egy „bemutató állomás” létrehozása, amely alkalmas arra, hogy az érdeklődőknek megmutassuk, illetve demonstráljuk a Masat-1 és a hozzá tartozó rendszerek felépítését, működését valamint a műhold üzemben tartásához szükséges folyamatokat. Az irányító központ sikeres fejlesztésével hazánk nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő helyre került a Masat-1-hez hasonló kategóriájú műholdak földi vezérlő állomásainak sorában.” – mondta el Dudás Levente, a Masat projekt kommunikációs alrendszerért felelős vezető mérnöke.

„A Telenor hálózatfejlesztési projektjei során kiváltott alkatrészeknél megvizsgáljuk az újrahasznosítás, vagy nyersanyagként történő értékesítést megelőzően az ismételt felhasználás lehetőségét. A Masat-1 esetében külön öröm számunkra, hogy a kabinetek adományozásával a hazai innovációt és a magyar mérnökképzést is támogathatjuk.” – tette hozzá Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Az oktatási céllal megalkotott szatellitet magyar idő szerint 2012. február 13-án állították Föld-körüli elliptikus pályára, ami jelenleg 293 km földközeli és 972 km földtávoli ponttal rendelkezik. Az eszközt megalkotó csapat célja mindenekelőtt a sikeres pályára állítás volt, ennek ellenére a Masat-1 már két éve hibátlanul üzemel a világűrben. A számítások alapján körülbelül egy évig működik még, ezután belezuhan Földünk légterébe és ott ionjaira bomolva elég.
(BrandTrend)