Kategória: Dizájn és innováció.

Az eddig nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014. január 1-től így kiemelt kormányzati háttérintézménnyé válik. (Design Terminál Stratégia 2014)

2013. november 14-17. között négynapos rendezvénysorozatra kerül sor Startra kész Magyarország! címmel a Design Terminálban, mely a leginnovatívabb magyar technológiai vállalkozások fejlesztéseit mutatja be a nagyközönség számára.

foto2_Gordon Eszter

Az immár tíz éve nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014-ben önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakul – ismertette Navracsics Tibor, hozzátéve: feladata a kreatívipari ágazatok (így az innovatív technológiák, a formatervezés, a divatipar vagy éppen az urbanisztika) ösztönzése, új magyar vállalkozói sikertörténetek elősegítése lesz.

A miniszter kiemelte: az országnak akkor van esélye, ha innovatívak vagyunk, nyitottak vagyunk az újdonságra és bízunk magunkban. Én ezt látom a Design Terminálban is. Hogy ez valóban így is van, azt jól bizonyítja a Singularity Universityvel történő együttműködés is.

foto_Gordon Eszter

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója a 2014-es év terveiről szólva hangsúlyozta: a szervezet segíteni fogja a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák életre hívásával hozzájárul Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához is.

A Design Terminált, mint a magyar kreatívipart segítő nonprofit szervezetet 2004-ben alapította az állam, érdemi tevékenységét azonban a megfelelő anyagi és infrastrukturális eszközök hiányában csak 2011-ben, az új kormány támogatásával kezdhette meg. Azóta a Design Terminál a magyar kreatívipar meghatározó intézményeként évente közel 300 programmal ösztönzi a kreatív vállalkozások kibontakozását, a magyar fogyasztók és márkák egymásra találását, valamint a hazai innovációk nemzetközi bemutatkozását.

A Design Terminál által életre hívott Gombold újra! Divat a Magyar öltözéktervezési pályázat 2013-ra régiós eseménnyé nőtte ki magát, és 2014-ben várhatóan közép-európaivá bővül az idén először megrendezett Budapest 3D Printing Days, a 3D nyomtatás technológiáit bemutató szakkiállítás és vásár is. 2014-ben tizenegyedik alkalommal kerül majd sor a Design Hét Budapest eseményére. A jövő évi tervek közt szerepel az Év Kreatív Vállalkozója Díj megalapítása és sikeres fiatal kreatívipari vállalkozók példáinak népszerűsítése is.

Létrejön a Design Terminál Befektetési Kapcsolatokért Felelős Igazgatósága, mely kockázati tőkealapok figyelmét irányítja majd kezdő, ám gyors növekedést ígérő magyar kreatívipari vállalkozásokra.

A Design Terminál jelenlegi szakkiállítása, a holnap nyitó Startra kész Magyarország! (Startra kész Magyarország – programtöbbek között olyan témákkal foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnologia vagy a 3D nyomtatás. Kiderül, hogyan befolyásolják majd életünket a következő évek technológiái, de szó lesz arról is, miként kerülhet a jövő sikercégei közé egy magyar vállalkozás.
(BrandTrend)