Kategória: Dizájn és innováció.

Bármely elektronikai készülékünket irányíthatjuk így, a televíziótól kezdve a lámpákon át, a ventillátorig.

Kivel ne fordult volna már elő, hogy kényelmesen elhelyezkedett a tévé előtt, amikor bevillant, hogy a távirányítót valahol máshol hagyta, vagy égve hagyta a lámpát a konyhában? Ezeknek a bosszúságoknak vet véget a Flowton Technologies által kifejlesztett új harmadik évezredbeli technológia.

virtualis-taviranyito1

A „Virtuális távirányítóval” nincs más feladatunk, mint egy kézmozdulattal előhívni a készülék szintén virtuális felületét, és annak kilenc pontos irányítópultján szabályozni a kívánt elektronikai készüléket. Válthatunk vele csatornát a tévén, vagy éppen bekapcsolhatjuk a klímaberendezést, ha ahhoz van kedvünk.

A virtuális távirányító nem csak kézmozdulatokra reagál, hanem bármely más, tetszőlegesen beállított testmozdulatra is előhívható, és természetesen érti az emberi beszédet is. Elég csak annyit mondani: „Villany, kapcsolódj fel!”, és máris teljesült kívánságunk.

A cég elnöke Alec Gordon szerint: „Az új technológia olyan, mint egy digitális komornyik, elég csak szólni, vagy mutatni, és máris végrehajtja parancsunkat.” – írja a hdplanet.eu.

virtualis-taviranyito2

A virtuális távirányító lényege, hogy a szobákban egy-egy kamera, illetve mikrofonok kerülnek elhelyezésre, amelyek alvó üzemmódban vannak, mindaddig, amíg az indító gesztust vagy hangot nem érzékelik. Ezt követően bekapcsolnak, és értelmezik a kiadott parancsokat, amelyet továbbítanak az irányítani kívánt készülékek felé. A rendszer számtalan módon kommunikál az elektronikai eszközökkel. Bluetooth segítségével éri el a termosztátot, a mobiltelefont vagy a konyhai eszközöket, Wi-Fi-vel a számítógépet, infravörös hullámmal a televíziót, és okos konnektorok segítségével a lámpákat, kávéfőzőt, vagy akár a karácsonyi díszkivilágítást. De szabályozható a ventillátor, a riasztóberendezés, a mosógép, és bármi más, ami elektromos árammal működik.

A cég elnöke szerint az új technológia lényege, hogy megszünteti a függést elektronikai készülékeinktől. Naponta akár több száz alkalommal nyomkodjuk az elektronikai készülékek gombjait, legyen szó a tévéirányítóról, vagy a lift hívógombjáról. Mostantól fogva azonban nem vagyunk a készülékekhez kötve. Úgy irányítjuk őket, és onnan, ahogyan mi akarjuk.

A tervek szerint a virtuális távirányító már jövő tavasztól megvásárolható lesz a boltokban.
(BrandTrend)