Változó online tartalomfogyasztás

Kategória: Kutatás.

A gemius/Ipsos Audience online közönségmérési rendszer adatai alapján az elmúlt évben jelentősen átalakult az egyes célcsoportok internethasználata, illetve a fogyasztott tartalom jellege is. Miközben folyamatosan nő az internet eléréssel rendelkezők száma (ezen belül kiemelten az otthoni hozzáféréssel rendelkezőké) a demográfiai megoszlásuk alig változik, mindössze a szakmunkás végzettségűek arányának kismértékű növekedése észlelhető.
Olvass tovább

15. Media Hungary: Kritikus tömegek

Kategória: Aktuális.

A "kritikus tömeg" relatív és többértelmű fogalom - a konferencia éppen e többértelműséget helyezi középpontba. Miközben egyre több infokommunikációs szolgáltatás és alkalmazás, technikai vagy tartalomipari innováció éri el a tömeges elterjedéshez szükséges "kritikus tömeget", a médiát fogyasztó tömegek is egyre kritikusabbá válnak, egyre jobban megfontolják, hogy szűkre szabott szabadidejüket milyen típusú médiafogyasztásra szánják.  A "kritikus tömeg" elérése általában fordulópontot jelent, ám a leggondosabb üzleti tervezés mellett is lehetetlen precízen megmondani, hogy mikor (hány felhasználó,előfizető, néző, stb. elérésekor) következik be ez a fordulópont.
Olvass tovább

Erőszak, tragédia, brutalitás

Kategória: Kutatás.

Az erőszakos cselekmények ábrázolása nemcsak a fikciós műsorszámokban, filmekben és sorozatokban fordul elő, hanem a hírműsorokban, valamint egyéb dokumentarista műfajokban is - kezdve a dokumentumfilmektől, a klasszikus heti hírösszefoglalókon át, egészen a bulvár magazinokig. Miközben számos kutatás foglalkozik a fikciós műfajokban jelenlévő erőszakkal, a valós történésekről szóló tudósítások ritkábban képezik tanulmányok tárgyát.
Olvass tovább

A Blikk együtt tenné jobbá Magyarországot

Kategória: Aktuális.

A Blikk, amely 1,1 millió olvasójával Magyarország legnagyobb napilapja, akciót indít a jövőnk érdekében. Miközben tombol a gazdasági világválság, miközben elszomorító a hazai politikai közélet, a Blikk megoldást keres arra, miben és kiben bízzunk, mit kell tennünk, mi lehet az út egy jobb jövő felé, és számon kéri a döntéshozókon, mit tesznek azért, hogy ország kijusson a kátyúból.
Olvass tovább

Világgazdasági és belpolitikai viszonyok

Kategória: Aktuális.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint 2008 végére a magyar gazdaság kijön a tavalyi növekedési gödörből. A reálkeresetek, ha lassan is, de idén már emelkedni fognak. Ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, a forintkamatok is csökkenhetnek. Miközben 2008 tavaszán a világgazdasági és belpolitikai viszonyok egyaránt romlottak, az első hónapok hazai gazdasági folyamatai nem rosszak.
Olvass tovább

A CBA vasárnap bezárna

Kategória: Aktuális.

A CBA Kereskedelmi Kft. az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szorgalmazza. A CBA annak ellenére nem tartja helyénvalónak a jelenlegi gyakorlatot, hogy mára - elsősorban a nagy bevásárlóközpontok megjelenése következtében - gyökeresen megváltoztak a korábbi vásárlási szokások. Miközben Európa legtöbb hagyományos piacgazdaságában jelentős korlátozás alá esik a vasárnapi nyitva tartás, addig Magyarországon a liberális kereskedelmi és foglalkoztatási szabályok következtében az üzletek szinte a hétköznapival megegyező feltételekkel tarthatnak nyitva.
Olvass tovább