Pert vesztett a GVH a szoftverlicensz ügyben

Kategória: Aktuális.

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az első fokú bírósági döntést és jogerősen elutasította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keresetét az úgynevezett szoftverlicensz ügyben. A versenyhatóság amiatt indított pert, mert véleménye szerint a szoftverlicenszek beszerzésére kiírt pályázat tárgymeghatározásával a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság korlátozta a szoftverpiaci versenyt.
Olvass tovább

Másodfokon GVH győzelem született a biztosítókartell perében

Kategória: Aktuális.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét. A másodfokon eljáró bíróság döntése azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogszerűen marasztalta el versenykorlátozó megállapodásért a cégeket és jogosan rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot.
Olvass tovább

A bíróság döntött: lehet két magyar MTV

Kategória: Aktuális.

Döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Televízió és a Viacom International Inc. perében. A közszolgálati adó tavaly októberben azért fordult bírósághoz, hogy a közel ötvenéves MTV név kizárólagos magyarországi használója lehessen. A bíróság december 9-i, jogerős határozatában elutasította ezt a kérést.
Olvass tovább

A Legfelsőbb Bíróság is a GVH-nak adott igazat az autópálya-építő kartellügyben

Kategória: Aktuális.

A Legfelsőbb Bíróság 2008. december 3-án kihirdetett ítéletében a felperesek felülvizsgálati kérelmeit elutasítva fenntartotta hatályában a Fővárosi Ítélőtábla által 2007-ben hozott, a GVH-nak igazat adó ítéletet. A GVH korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) által 2002. júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások - a Betonút Rt., a DEBMÚT Rt., az EGÚT Rt., a Hídépítő Rt. és a Strabag Rt. - versenytörvénybe  ütköző megállapodást kötöttek.
Olvass tovább

Újabb kartellpereket nyert meg jogerősen a GVH

Kategória: Aktuális.

Az elmúlt néhány hónapban több jelentős pert nyert jogerősen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a versenyhatóság jogerősen büntette meg összesen több mint 1,3 milliárd forintra a vidéki útépítések során kartellező vállalkozásokat és a versenyhatóság jogszerűen marasztalta el kartellezésért a gázszigetelésű nagyfeszültségű elektromos kapcsolókat gyártó cégeket is. A GVH jogerősen nyert két nagy összegű bírság kiszabásával végződő, fogyasztók megtévesztése illetve erőfölénnyel való visszaélés miatt indult eljárás ügyében is.
Olvass tovább

Bírságcsökkentés a Bonux ügyben

Kategória: Aktuális.

Nincs rendkívüli tisztítóereje a Bonux mosópornak, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogosan marasztalta el a terméket forgalmazó Procter&Gamble Magyarország Kkt-t a fogyasztók megtévesztése miatt – így döntött a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokú bíróság azonban túl nagynak találta a jogsértésért kirótt 315 millió forintos bírságot és azt 105 millió forintra csökkentette.
Olvass tovább

Jogerős döntés a művészkartellről

Kategória: Aktuális.

Kartelleztek a művészeti egyesületek, de a versenyhatóság túlságosan nagy bírságot szabott ki rájuk ezért ennek csökkentése volt indokolt - állapította meg jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2005-ben állapította meg, hogy három művészeti egyesület kartellezett, ami miatt összesen 26,5 millió forint bírságot szabott ki rájuk. Az Ítélőtábla jogerős döntésében a bírság összegét 1,5 millió forintra mérsékelte.
Olvass tovább

Újabb kartellpert nyert a GVH

Kategória: Aktuális.

Jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három kartellező építőipari vállalkozás ellen. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis elutasította a Baucont Rt., az ÉPKER Kft. és a KÉSZ Kft. keresetét, amelyben a versenyhatóság döntésének hatályon kívül helyezését kérték. A GVH még 2003-ban indított eljárást a három építőipari vállalkozás ellen kartellgyanú miatt.
Olvass tovább