Kategória: Aktuális.

Ugyan a férfiak hajlamosabbak úgy megélni a dolgot, hogy a házimunka „közös” elfoglaltság, mégis a nők közel kétharmada még ma is önállóan látja el az otthoni teendőket – derült ki a Samsung nőnap alkalmából készített felméréséből. A vállalat Facebook oldalának rajongói körében készített felmérése szerint Magyarországon a férfiak és a nők alapvetően máshogy állnak a házimunkához: míg a nőknél az elsődleges szempont a gondoskodás, vagyis a főzés, mosás, addig a férfiakat a létfenntartás vezérli, azaz gondolataik jobbára az étkezés körül forognak.

A mindennapos teendők megosztása társadalmanként és kultúránként eltérő, azonban az egyértelműen látszik, hogy a nők a mai napig több időt töltenek házimunkával, mint a férfiak. Napjainkban ugyanakkor a rengeteg háztartási elektronikai eszközzel jóval egyszerűbbé vált a házimunka, így azt a férfiak is el tudják végezni, sőt a különböző okos kütyüket nem egyszer meg is irigyelhetik. A Samsung felmérése arra is rávilágított, hogy ezeket az eszközöket alapvetően közösen, vagy döntően a férfiak útmutatásával választják ki a családok.

[WW9000 Editorial] Lifestyle Changer-Big Door 2

A Samsung felméréséből az is kiderült, hogy tízből kilenc válaszadó rendelkezik okos eszközzel, s bár ez egyelőre csak okostelefont jelent, azért a táblagépek és a SMART TV-k is kezdenek elterjedni a háztartásokban. A felmérésben résztvevők azonban egyértelműen elismerték, hogy az okos eszközök közelebb hozzák őket szeretteikhez, könnyebben tartják a kapcsolatot ismerőseikkel, és még időt is spórolnak. Ha pedig ők dönthetnének arról, milyen funkciókkal rendelkezzen az okos eszközök következő generációja, legtöbben a házkörüli teendők elvégzését váltanák ki vele.

„A házimunkát a legtöbben nyűgként éljük meg, sőt nem egyszer családi vita is kerekedhet abból, hogy épp kinek a feladata lett volna a szemetet kivinni, a mosogatógépbe bepakolni. A Samsung mérnökei ezt felismerve folyamatosan arra törekszenek, hogy olyan innovatív eszközöket fejlesszenek ki, amelyekkel megkönnyíthetik a fogyasztók életét” – mondta Nyilas Orsolya, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vállalati kommunikációs vezetője. „A legújabb háztartási készülékek már olyannyira high-tech eszközökké léptek elő, hogy már munkahelyünkről is elindíthatóak. Ráadásul az okos eszközökkel nemcsak élmény lehet a házimunka, de így sokkal több időt is tölthetünk szeretteinkkel.”

A felmérésből szintén kiderül, hogy a magyar háztartások közel felében (42%) 6-10 háztartási elektronikai készülék található, melyek közül a hűtőt, mosógépet és a mikrohullámú sütőt használjuk a leggyakrabban.
(BrandTrend)