Kategória: Aktuális.

Először készített közös évértékelőt a MAKSZ és a Kreatív a magyar reklámipar teljesítményéről. A hazai és nemzetközi versenyeken elért eredmények összesítése alapján készített M+ Lista díjátadójára a Buddha Bárban rendezett exkluzív partin került sor, melyen a kommunikációs szakma vezetői és top ügyfeleik vettek részt.

Tavaly nyáron döntött az együttműködésről a kommunikációs iparágat képviselő legnagyobb sajtóorgánum és szakmai szervezet. A hazai kreatívipar és reklámszakma érdekében a MAKSZ és a Kreatív úgy határozott, hogy közösen kialakított szempontrendszer mentén értékeli az iparág sikereit és eredményeit. A Kreatív-MAKSZ M+ Lista azzal a céllal született meg idén először, hogy hiteles és teljesen transzparens módon készülő összegzést nyújtson a magyarországi ügynökségek és kampányok hazai és nemzetközi versenyeken elért éves eredményeiről.

Az idén debütáló M+ Lista legfelső dobogóján a tavalyi M Listán még csak 8. helyen szereplő Y&R végzett, amely így az első hely megszerzése mellett a legszignifikánsabb változást érte el a reklámügynökségek  2014-es rangsorában.  Az előző év eredményéhez képest helyet cserélt egymással a DDB és az Isobar;  míg a nemzetközi díjak tekintetében 2014-ben listavezető DDB feljött a 2. helyre, a tavalyi ezüstérmes Isobar visszaesett a 3.-ra. Az M Listát az elmúlt években többször is vezető ACG a mostani összesítésben a 4. helyet tudta megszerezni. Az év nagy visszatérője a Geometry Global, amely három év kihagyás után idén a lista 5. helyére tornázta fel magát.

Az Effie-n elért eredményei alapján a hatékonysági lista éllovasa a Y&R lett. Az ügynökség a Platina díj mellett 3 arany, 1 ezüst és 2 bronz díjat is nyert, így ezzel az eredménnyel  nem csak a leghatékonyabb, de egyben a legeredményesebb pályázója is lett a versenynek. A 2014-es év tíz legjobb kampányából hatot, 3-3 arányban a Y&R és DDB készített, őket követi szorosan a Geometry Global két kampányával. 2013-hoz képest nőtt a társadalmi célú aktivitások  és alapítványi hirdetők száma, melyek közül a  Geometry Global Suhanj Csocsóasztal néven futó, a mozgáskorlátozottak társadalmi integritását célzó kampánya a lista 4. helyén végzett.

A TOP hirdetők listája 2014-ben szinte teljesen átalakult; a tavalyi vezetők közül ugyan hátrébb lépett, de még így is kiemelkedően jól teljesített a Magyar Telekom és a Vodafone, rajtuk kívül azonban a 2013-as listán szereplők mind kikerültek a TOP 10-ből. Az év meglepetése, hogy  a Katona József Színház  győzelmével  először került egy kulturális intézmény a dobogó legfelső fokára, maga mögé utasítva a kereskedelmi szektor klasszikus nagy hirdetőit.

Az előző évi kiesők arányához mérten 2014-ben több ügynökség is kikerült a listáról; a Greenromm, a Draft FCB, a Human Telex, az Allison Advertising, a Kaboom és a Red Cell már nem szerepel a TOP 15-ben,  felkerült viszont a listára a Geometry Global mellett az Ogilvy és a Cluso is. Az év legtöbb aranyát begyűjtő ügynöksége a listavezető Y&R lett, a Golden Drum Grand Prix-je és a Platina Effie mellett még öt másik aranyat nyertek. A DDB és a Team Red 4 arannyal végzett a második helyen fej-fej mellett. A tavalyi listához képest idén a magyar-hálózatos ügynökségek száma fordított arányban változott;  míg a 2013-as top 15-ben 9 magyar és 6 hálózatos, addig az ideiben 8 magyar és 7 hálózatos ügynökség szerepel.
(BrandTrend)