Kategória: Aktuális.

A konjunktúraindex a januári mínusz 2,9 pontról, mínusz 3,2 pontra csökkent, az üzleti bizalmi index 4,4 pontról 3,5 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,8 pontról mínusz 22,4 pontra javult januárban.

Az üzleti szférán belül februárban az ipari és kereskedelmi várakozások minimálisan kedvezőbben, a szolgáltató- és főleg építőipari várakozások viszont kedvezőtlenebbül alakultak, mint az előző hónapban.

Az ipari bizalmi index kissé korrigált a januári esés után. Enyhén javult az elmúlt időszak termelésének, a készlet- és a rendelésállománynak a megítélése, illetve ez utóbbin belül az exportrendeléseké is. A termelési kilátások viszont ismét borúsabbak lettek.

Az építőipari bizalmi index negyedik hónapja csökken, és februárban tizenöt-havi mélypontjára került. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé némileg romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a januári csökkenést követően kissé emelkedett, s ezzel továbbra is az elmúlt, immár több mint egy évre jellemző viszonylag keskeny sávban maradt. Az eladási pozíció megítélése kissé pesszimistább lett, a készleteké és a várható rendeléseké némileg reménytelibb.

A szolgáltatói bizalmi index január után februárban is esett. Az általános üzletmenet megítélése ugyan javult, de az elmúlt és a következő időszak forgalmáé romlott.

A foglalkoztatási szándék az iparban kissé erősödött, az építőiparban viszont számottevően, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában kissé gyengébb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék az iparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél csökkent. Az építőiparban ismét az árcsökkenésre számító cégek kerültek többségbe, de a válaszadók döntő többsége ebben az ágazatban is változatlan árakra számít.

A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a januári zuhanás után minden ágazatban markánsan javult, de a szolgáltató szektor kivételével még a romlásra számítók vannak minimális többségben. Ebben a kérdésben a lakosság véleménye csak kissé lett optimistább.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi csökkenést követően enyhén emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét enyhén, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét lényegesen jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét változatlannak tartották.
(MTI – BrandTrend)