Kategória: Aktuális.

A nemzetközi együttműködés erősítése céljából Karas Monika, a hatóság elnöke vezetésével NMHH-s szakemberek folytattak megbeszéléseket február 5-én Máltán a szigetország médiahatóságának vezetőivel és a Máltai Műsorszolgáltatási Tanács tagjaival.

A jó gyakorlatok nemzetközi megosztása kitűnő példa a partnerségen alapuló hatósági együttműködések létjogosultságára és hasznosságára – jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke a február 5-ei máltai látogatásakor. Az elnök tárgyalásokat folytatott Anthony J. Tabone-nal, a máltai médiahatóság elnökével és Pierre Cassar főigazgatóval, valamint találkozón vesz részt a Máltai Műsorszolgáltatási Tanács tagjaival és a máltai közszolgálati média vezetőivel, Tonio Prtughese elnökkel és Anton Attard főigazgatóval. A megbeszéléseken egyeztették álláspontjaikat az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv tervezett módosítására vonatkozóan, és értékelték a tavalyi év második felében a magyar szakemberek irányításával üzembe állított Iris műsorrrögzítő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat.

Az NMHH munkatársai által kifejlesztett Iris médiafigyelő informatikai rendszer egyedülállóan nagy adatbázist képes komplex módon, metaadatokkal ellátva feldolgozni: jelenleg több mint 8 millió műsoróra, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió műsorfolyama képezi az elemzések alapját akár 1990-ig visszamenőleg. A többmodulos rendszer egy koordináló szerverből, csatornarögzítésért felelős kódolóegységekből, egy nagy kapacitású háttértárból és archiváló egységekből áll. Az adatok forrását egy többfajta bejövő jelet – kábel, műhold, digitális földi műsorszórás, IP – feldolgozni képes, ún. fejállomás biztosítja, a rögzített műsorok, reklámok pedig egy webes felületen felhasználóbarát módon kereshetők időpont vagy műsorcím szerint. A rögzítési rendszer nélkül a hatóság kénytelen lenne a médiaszolgáltatók adatszolgáltatására hagyatkozni, ami nagyban megnövelné az ügyek átfutási idejét.

A máltai hatóság 2013-ban kereste meg az NMHH-t a magyar-ciprusi együttműködés példája láttán, hogy tegye lehetővé az Iris rendszer adaptálását. Az ottani igényeknek megfelelően a máltai változat egy modulos, és 11 televízió 24 órás rögzítését végzi el. A szigetországban a magyar minta alapján most bevezetett rendszer egy videokazettán alapuló, elavult rögzítési megoldást váltott fel. A magyar kollégák távoli, internetelérésen keresztül irányították az üzembehelyezést a ciprusi hatóságnál alkalmazott módszer szerint, szükség szerint Skype-on adtak útmutatást az installálás befejezéséhez, végül az Irist használó máltai szakemberek számára háromnapos helyszíni tréninget tartottak.
(BrandTrend)