Kategória: Aktuális.

Brian Williams, az Egyesült Államok piacvezető esti híradójának műsorvezetője és felelős szerkesztője szerdán kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért azt állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát.

A Stars and Stripes katonai lap megszólaltatta a 159. légi ezred több helikopterezőjét, akik szerint az újságíró “a közelében sem járt” annak a hármas helikopterköteléknek, amelyet támadást ért, és csak akkor érkezett helyszínre egy negyedik helikopteren, amikor a három gép már egy órája földet ért.

A CNN csütörtökön megszólaltatta annak a helikopternek a pilótáját, amelyikben Williams utazott. Rich Krell Williams a kötelék második gépén repült az NBC három másik munkatársával együtt, amikor az élen haladó helikoptert találat érte. A riporter hátul ült, ezért a pilóta szerint valószínűleg semmit sem látott az egészből. Az viszont megerősítette Krell, hogy kézi lőfegyverekből mindhárom gép kapott találatot.

A képletet tovább bonyolítja, hogy CNN-nek pénteken három katona is cáfolta, hogy Willams Krell gépén repült volna az incidens idején.

Turness NBC-igazgató elmondta, hogy Williams bocsánatot kért a kollégáitól, különösen azért, amilyen hatást az ügy a tévétársaságra gyakorolhat. A televíziós szerdán, amikor élő adásban követte meg a nézőket, azt állította, hogy megcsalta az emlékezete, mert nem az eltalált, hanem a közvetlenül mögötte helikopterben utazott.

A televíziónál elindított vizsgálat kiterjed Williams egy másik állítására is, amely szerint a 2005-ben New Orleansban pusztító Katrina hurrikánt követően a francia negyedben található elegáns szállodájából kitekintve egy halottat látott úszni arccal lefelé az árban. Ezt az állítását többen megkérdőjelezték.

A vizsgálat idejére a műsorvezetőt nem vették le a képernyőről.
(MTI – BrandTrend)