Kategória: Aktuális.

Gyarmati Fanni kétkötetes naplója borsos ára ellenére hatalmas siker a magyar könyvpiacon. Az írás betekintést enged Radnóti és felesége hétköznapjaiba, segítségével végre nem az elérhetetlen költőóriást, hanem egy valódi életet élő, kávézó, síró, nevető, küzdő emberpárt láthatunk. A Napló 1935-1946 I-II. a januári sikerlista első helyezettje.

naplo-jaffa

A második helyezett Dr. Bagdy Emőke által jegyzett A Relaxáció, megnyugvás, belső béke,  egy hónap alatt 11 helyet ugrott előre a Bookline TOP50 listáján. Az író szerint a hétköznapok túlélésében a legfontosabb, hogy meg tudjuk fogalmazni, mi a valódi problémánk. – Ezen kell tudnunk úrrá lenni, meg kell tanulnunk kezelni, anélkül, hogy belebetegednénk. — mondja a szerző.

fifty shades of grey

A Valentin napra időzített mozi-premier okán új borítót és kiadást kapott A szürke ötven árnyalata lett a dobogós 3. A trilógia másik két kötete szintén előkelő helyen szerepel (4. és 26.) az év eleji sikerlistán.

Megfilmesített könyvekben nincs hiány a januári TOP50-ben. A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth poszt-apokaliptikus ifjúsági regénysorozatát már meg is filmesítették, és a sorozat mind a négy része (10. A lázadó, 11. A hűséges, 14. Négyes, 15. A beavatott) a TOP50 élmezőnyében sorakozik.

A mozikban év elején bemutatott A mindenség elmélete, Stephen Hawking első felesége, Jane Wilde regénye az Utazás a végtelenbe alapján készült, a 48. helyen szerepel a januári listán. A könyvben Jane Wilde kivételesen őszinte, megindítóan és sokszor humorosan vall rendkívüli házasságuk részleteiről, és megtudhatjuk, milyen megpróbáltatások elé állítja a hírnév, a vagyon és egy nem mindennapi elme a házaspár kapcsolatát.

Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulójára új kiadásban jelent meg a túlélő Fahidi Éva közel tíz évvel ezelőtt írt személyes családregénye. A Dolgok Lelke a 33., a 2006-os első kiadású kötet a 40. helyen szerepel.

Január 10-én, 86 éves korában hunyt el hazánk nagy alakja, a szociológus, irodalomtörténész, tudós Hankiss Elemér. Írásai több tudományterületen – irodalomelmélet, szociológia, politológia, filozófiai antropológia – is új utakat nyitottak meg. Tavaly megjelent műve, A befejezetlen ember (34.) a modern társadalom működését elemzi, a teljes élet kérdéseit taglalja.

Jodi Picoult vezeti az e-könyves TOP10 listát. Az anyai ösztönöket és az élet tragédiáját bemutató Szelíd vadak a legjobban keresett e-könyv volt januárban. Dragomán György ismét dupláz a 10-es sikerlistán: a megfilmesítés alatt álló nemzetközi sikerkönyv, A fehér király az 5. helyet szerezte meg, míg a nyomtatott listán is előkelő helyen (13.) szereplő Máglya, az év eleji e-könyves listán a 6.
(BrandTrend)