Kategória: Aktuális.

A cégek bizakodók a hazai tranzakciós piac fellendülését illetően is – derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből.

„A régiós trendet követve jelentősen növekszik a tranzakciós aktivitás a magyarországi cégvezetők körében is. Az akvizíciós piac élénkülésére utal, hogy a hazai vállalatok az idei évhez képest kisebb értékű, de jóval több tranzakciót terveznek a következő 12 hónapban” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

A megkérdezett hazai vállalatvezetők mintegy 70 százaléka szerint továbbra is stabil vagy növekvő lesz a magyar gazdaság teljesítménye. A válaszadók 76 százaléka szintén bizalommal tekint a hazai akvizíciós piac kilátásaira, globális szinten pedig a válaszadók mindegyike javulást illetve stabilizálódást prognosztizál a következő évre.

A felmérésben részt vevő hazai cégvezetők 96 százaléka a jelenlegi dolgozói létszám megtartására, illetve bővítésére készül a következő tizenkét hónapban és csupán 4 százalékuk tervez bármiféle létszámcsökkentést, amely szintén egyértelmű javulást jelent a hat hónappal korábbi tervekhez képest. A saját vállalatuk növekedésében bízók aránya az elmúlt fél évben is jóval dinamikusabban nőtt Magyarországon, mint világszerte: a megkérdezett hazai cégek 68 százaléka a bővítésre fókuszál, ami közel 20 százalékkal haladja meg a nemzetközi várakozásokat.

A felmérésben részt vevő magyar cégek körében mindinkább előtérbe kerülnek a külföldi befektetések. Míg korábban a válaszadók nem kezelték prioritásként a nemzetközi akvizíciókat, addig jelenleg minden ötödik vállalat a potenciális növekedés forrásaként tekint rájuk. A nemzetközi terjeszkedéssel párhuzamosan az elmúlt évek konszolidációja után alaptevékenységük fejlesztésére és az új értékesítési csatornák felkutatására koncentrálnak a vállalatok. A legfőbb befektetési célpontként Romániát, Oroszországot, Ausztriát, Szlovákiát és az Egyesült Államokat jelölték meg a megkérdezett cégek vezetői. A vállalatok kétharmada versenytárs, illetve hasonló tevékenységi körben érdekelt cégek megvásárlásában gondolkodik. Közel kétharmaduk az alaptevékenységének kiterjesztése, illetve új piacok meghódítása érdekében bővítené portfólióját – derül ki az EY Tőkebizalmi Barométeréből.
(BrandTrend)