Kategória: Aktuális.

A 2014. november 24-25-én zajló szakmai rendezvényt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezi. A hatóság bemutatja az általa létrehozott Bűvösvölgyet, Magyarország első médiaértés-oktató központját, emellett a résztvevők megismerhetik a német és a holland médiaoktatással foglalkozó intézményekben folyó munkát is. Azon túl, hogy az előadók rávilágítanak az oktatóközpontok jövőbeli szerepére, az ezekben a központokban megszerzett gyakorlati tudás köz- és felsőoktatási tantervekbe való integrálási lehetőségeit is megvitatják.

Az NMHH által szervezett Decoding Messages – Jó gyakorlatok az európai médiaértés-oktatásban című konferencián (decodingmessages.com) több mint 200 médiaoktatási szakember osztja meg egymással tapasztalatait. Az előadók között van többek között az UNESCO-s tapasztalattal rendelkező szakértő, Vladimir Gai, emellett brit, norvég, finn, szlovák, holland és német médiaszakemberek is. Az előadások révén a résztvevők megismerhetik az európai legjobb gyakorlatokat, kiemelve Bűvösvölgy, valamint a magyarhoz hasonló keretek között működő holland és német médiaértés-oktató központok tevékenységét. A rendezvény hozzájárul ahhoz, hogy elterjedjenek azok a hasznos módszerek, amelyek a leghatékonyabban tudják ösztönözni a fiatalokat a modern média előnyeinek megragadására és a veszélyek tudatos elkerülésére.

A konferencia résztvevői pedagógusok, felsőoktatási intézmények oktatói, médiaértéssel, tudatos médiahasználattal és tudatos fogyasztói magatartással foglalkozó kutatók, köz- és felsőoktatási területért felelős állami szervezetek döntéshozói és szakemberei, valamint médiaértési területen működő civil szervezetek képviselői. Az elhangzott elméleti és gyakorlati ismereteket kollégáik képzésére, tanulóik, hallgatóik javára használhatják fel, illetve ezek a tapasztalatok kutatási anyagok alapjául is szolgálhatnak, így a médiaértés-oktatás nemzeti tantervekbe való beemelési módjait vizsgáló tanulmányok megírása során is hasznosak lehetnek.

A magyar példa, az NMHH koncepciója alapján 2014-ben létrehozott Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, egyedülállóan komplex programmal rendelkezik, amelyet az Európai Unió Bizottságának 2009-es, médiaműveltségről szóló ajánlásában foglaltak ihlettek. A dokumentum szorgalmazza, hogy a médiaoktatás és a médiaműveltség váljék az oktatási rendszer szerves részévé, és az egyes tagállamokon belül minél több lehetséges szereplő vegyen részt ebben a munkában, külön kiemelve a médiahatóságok szerepét. A kontinensen már az 1970-es években elkezdődött a médiaértés-oktatás, elsőként Finnországban, majd Svédországban és Dániában került be az általános iskolai, majd a középiskolai tantervekbe. A skandináv régióval párhuzamosan több más nyugat-európai országban is felismerték a médiaoktatás és a pedagógus-továbbképzés fontosságát.

A résztvevők gyakorlati szemszögből, helyszínbejáráson is megismerhetik Bűvösvölgyet: felváltva, 50 fős csoportokban, kétnyelvű bemutatókon vesznek részt a központban, mialatt ezzel párhuzamosan workshopok zajlanak a fő helyszínen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt célja, hogy állandó programokkal és egyedi kezdeményezésekkel egyaránt biztosítsa a gyermekek védelmét a média és a hírközlés modern világában. A most megrendezett médiaértési konferencia mellett a hatóság ennek jegyében hozta létre Bűvösvölgyet, emellett üzemelteti az Internet Hotline szolgáltatást, ahol évente több száz bejelentés ügyében jár el, amelyek az interneten fellelhető illegális vagy jogsértő tartalmakról érkeznek, valamint az NMHH koordinálja a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt is. A hatóság társadalmi felelősségvállalási programja keretében pedig vérszerinti szülők nélkül felnövő gyermekek médiaértésének fejlesztését is vállalta önkéntes munkával, hosszú távú együttműködésben. Az NMHH a médiatudatosság fejlesztésére egyetemi megállapodások keretében Új Médiakultúra Kreatív Műhelyeket is alapított: eddig négy nagy múltú egyetemen rendezett be a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel felszerelt géptermeket, amelyek a hallgatóknak mint a jövő médiaszakembereinek biztosítják a kreatív munka szabadságát.
(BrandTrend)