Kategória: Aktuális.

Első alkalommal állította össze a leggazdagabb magyarok rangsorát a Forbes magazin magyar kiadása. A lista élén megelőzve az Csányi Sándort és a Demján Sándort, Gattyán György áll, aki a Jasmin.com nevű internetes szexoldalnak köszönhetően lett milliárdos, azóta számos – elsősorban online – vállalkozást működtet, de az üzletember tulajdonában áll a budapesti Andrássy úton található Il Bacio di Stile nevű luxusdivat-palota is. A most 44 éves Gattyán György becsült vagyona 174,3 milliárd forint, és így is közel 15 milliárddal előzi meg az őt követő OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.

A lista negyedik helyén a Videoton, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa Széles Gábor áll, míg az ötödik a Péti Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosa, Bige László lett: ő 103,75 milliárdos becsült vagyonával az utolsó a százmilliárdosok klubjában. Az őt követő RTL Klub extulajdonos belgiumi magyar üzletembernek, Rákosi Tamásnak 78 milliárdja van. A 33-as listán hat eddig hasonló összeállításban soha nem szereplő milliárdos is megtalálható.

A lista érdekessége, hogy a 16. helyen szerepel rajta 45,3 milliárd forintos vagyonával Simicska Lajos a Közgép és számos hazai médiavállalat tulajdonosa, a Fidesz egykori pénztárnoka: az ő érdekeltségeinek hálójáról a lap infografikát is közöl. 31. helyre bejutott Simicska üzlettársa, a szolnoki nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt is. Korábban egyikük sem szerepelt még hasonló listákon.

Forbes 2014_13_cover

Valamivel a magyar lap előtt került nyilvánosságra az amerikai Forbes gazdaglistája is. Ezt az idén Bill Gates, a Microsoft alapítója vezeti. Őt Warren Buffet, majd az Oracle-vezér Larry Allison követi.

A novemberi Forbes címlapját Futaki Attila festő- és grafikusművész festette. Az Amerikában befutott fiatal művész grafikája korábban a The New York Times címlapján is megjelent.
(BrandTrend)