Kategória: Aktuális.

2013 óta, az Év Gyógyszerésze pályázatra csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. Ezt a formát követve, a 2014-es megmérettetésre is a szakma oldaláról éppúgy érkeztek jelölések, mint a páciensektől. Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben Dr. Birinyi Péter lett Budapestről. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nem csak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Az idei évben kiemelkedő pályázatukkal további kitüntetésben részesültek még: Dr. Giday Henriette – Székesfehérvár, Dr. Janca Tiborné – Budapest, Dr. Poór Marianna – Nyíregyháza.

Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó kollégának országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjunk munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

A szintén negyedik alkalommal megrendezésre került Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogy a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően, a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika – Veszprém.

A kampányértékelő sajtótájékoztatón a Roche Magyarország képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, kifejezetten hisz abban, hogy sokkal többet tudnánk elérni, főleg népegészségügyi területeken, ha a patikáknak a tevékenysége a gyógyszerészi gondozás programokkal tovább bővülne. A Roche elkötelezettsége ezen törekvések mellett az az oka, hogy a gyógyítás mellett egy stratégiai gondolata a személyre szabott gyógyítás, terápia – szeretnék, ha elérnék, hogy egyre több olyan gyógyszer legyen, ahol előre ki tudják szűrni, ki az akinek érdemes adni egy adott gyógyszert és ki az, akinek nem. A gyógyítás teljes folyamatát is próbálják minél személyre szabottabbá tenni – a gyógyszerészet egyértelműen a gyógyításnak a része.

A szakmai zsűrihez a 2013-as évben csatlakozott Dr. Szökő Éva méltatta az idei pályázatok színvonalát – véleménye szerint a minőség egyértelműen meghaladta az eddigi évekét, másik nagy öröm, hogy olyan témákat dolgoztak ki a kollégák, ami igazán fontos napjaink gyógyszerészi gyakorlatában. A nyertes pályamű a magisztrális gyógyszerkészítéssel foglalkozott, hogy milyen nagyszerű lehetőségek vannak az innováció ezen területében. Voltak olyan pályázók is, akik pedig azt próbálták boncolni, hogy a különböző népegészségügyi programokhoz (például a dohányzásról való leszokás), hogyan lehet kapcsolódni, hogyan lehet erősíteni a további információ áramlást az ez iránt érdeklődők számára. Nagyon sok olyan téma volt tehát, melyeket meglehetősen öröm volt megtekinteni és értékelni.

Az Év Gyógyszerésze, Dr. Birinyi Péter számára patikájukban alap koncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, amire még nincs gyógyszeres megoldás.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke kiemelte, hogy ez egy nagy találkozás a Roche és a szakma részéről, hiszen mindketten az egyedi terápiákat célozták meg az ars poeticájában. A gyógyszerellátásnak most egyértelműen az egyik legfontosabb kérdése, a gyógyszerek helyes alkalmazása – ezen gyógyszerészi gondozási területeken dolgoznak immár évtizede, így ez a találkozás, ami felerősíti az alap gondolatot ami közös, egy óriási dolog. A pályázatok színvonala alapvetően megváltozott – mostanra a munkák komoly, tudományos igényességgel összeállított, nagyon koncepciózusak voltak. A nyertes pályázat egy olyan szeletét ragadta meg a gyógyszerészetnek, mely az utóbbi időben kicsit kiszorult a közgondolkodásból, és méltánytalanul, majdnem hogy lefelé szálló ágon van. Dr. Birinyi Péter elhivatottsága egyértelműen példaértékű lehet a gyógyszerész társai számára.

Idén a veszprémi Ezüst Holló Patika vehette át a megtisztelő Kedvenc Patikám címet. A gyógyszertár képviseletében, Dr. Szrága László elmondta, hogy csupán pár éve alakultak, nem is túl nagyok, de kiválóan helytállnak a mindennapokban. A tavalyi évben is indultak a megmérettetésen, akkor a hetedik helyet érték el. A betegek részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így az idén is szerettek volna helyezést elérni. Nagyon örülnek és büszkék arra, hogy a tavalyi eredmények után is tudtak javítani alapszintű szolgáltatásaikon is, és megnyerhették idén a Kedvenc Patikám címet.

Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke úgy érzi, az idei Év Gyógyszerésze méltán nyerte el e megtisztelő címet, egyetértés született a zsűritagok között. Hasonlóan vélekedett Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke is, aki összegezve elmondta, ma már, több mint 10 évvel azután, hogy a gyógyszerészi gondozás a diabétesz projekttel elkezdődött, egyre szélesebb körben megértik ennek az egésznek a lényegét, a célját, amely elsősorban a biztonságos gyógyszer-alkalmazásra fókuszál. Azért fontos a személyre szabott gyógyszerelés, mert ennek van leginkább pozitív hozadéka az egyén számára. Láthattuk már többször, hogy a gyógyszerészi gondozás nagyon széles spektrumot jelent, egy eléggé komplex folyamat.
(BrandTrend)