Kategória: Aktuális.

Az NMHH Médiatanácsa a múlt keddi ülésén hozott döntéseinek megfelelően kedden közzétette honlapján azoknak a pályázati felhívásoknak a tervezeteit, amelyek a budapesti körzeti 90,3 MHz, 92,1 MHz, 94,2 MHz és 105,9 MHz frekvenciák, valamint a helyi 96,8 MHz frekvencia közösségi hasznosítását célozzák. Az idén novemberi lejáratú körzeti jogosultságok újrapályáztatásának mihamarabbi előkészítése biztosítja a gördülékeny folytonosságot a médiaszolgáltatásokban. A jelenlegi és lehetséges médiaszolgáltatóknak pedig már most lehetőségük nyílik a tervezet megismerésére és a véleményezésre.

A körzeti frekvenciákon jelenleg üzemelő szolgáltatók idén novemberben lejáró szerződései a Gazdasági Rádió, a Klasszik Rádió, a Tilos Rádió, illetve a Mária Rádió budapesti sugárzását biztosítják. Az ötödik, helyi frekvencián jelenleg nem működik médiaszolgáltatás, azon korábban a Rákosmente Rádió sugárzott műsort. A körzeti frekvenciák vételkörzetei eltérő nagyságúak, 642 000 és 1 562 000 fő között szóródnak, míg a helyi frekvencia mintegy 212 ezer potenciális hallgatót képes majd elérni.

A kiírástervezetek mindegyike szem előtt tart bizonyos minőségi alapelveket hasonló értékelési keretrendszerben a közösségi jelleg megőrzése és jobb elhatárolhatósága érdekében. A hatóság a pályázati felhívások tervezeteit ugyanakkor minden egyes frekvencia tekintetében egyedileg dolgozta ki annak érdekében, hogy érvényesülhessen a rádiós médiaszolgáltatások sokszínűsége.

Az NMHH az öt felhívástervezethez a május végére ütemezett nyilvános meghallgatásokon várja a javaslatokat és az észrevételeket, amelyeket a meghallgatást követő öt napon belül írásban is be lehet nyújtani. A beérkezett módosítási javaslatok és hozzászólások feldolgozása után várhatóan az év közepén kerül sor a végleges pályázati felhívások közzétételére. A közmeghallgatások pontos időpontját és helyszínét az NMHH külön közleményben teszi közzé a www.mediatanacs.hu honlapon.
(BrandTrend)