Kategória: Aktuális.

A GfK Kereskedelem és Technológia területének hipermarketekben és barkácsáruházakban realizálódó forgalomra vonatkozó adatai szerint egyes kategóriákban azt lehet mondani, hogy ez a két csatorna lefedi a magyar piacot. Vannak azonban speciális termékkörök, amelyek esetében a faiskolák, kertészeti központok szerepe a meghatározó.

A 2013. év során a hipermarketek és barkácsáruházak kertészeti összforgalma kicsivel meghaladta a 40 milliárd forintot és általában elmondható, hogy a szezon mindösszesen négy hónapra koncentrálódik. Két nagyon erős hónap az április és a május, amelyek közel azonos forgalmat képesek felmutatni. Ezt követően júniusban a forgalom májushoz képest mintegy 30-35 százalékkal visszaesik és stagnál júliusban is, amikor is a szezon gyakorlatilag befejeződik.

orokzold_kerteszet

A hipermarketek és barkácsáruházak által működtetett kertészetek legnagyobb forgalmát a cserepes növények, szobanövények generálják: ebben a két értékesítési csatornában közel 8,5 milliárd forintnyi forgalmat mértek a GfK kutatói a tavalyi évben. Ehhez hozzáadva a kertészeti centrumok és virágárusok forgalmát, akkor a GfK becslései szerint a cserepes növények szegmensének összforgalma a teljes piacon közelíti a 20 milliárd forintot.

A másik nagyon szezonális termékkört a vetőmagok jelentik, amelyek a hipermarketekben jobban fogynak, mint a barkácsáruházakban. Ezzel ellentétes azonban az a tendencia, amely szerint a második és harmadik legnagyobb forgalmat generáló öntözési/locsolási termékek szegmense, illetve elektromos/benzines kerti gépek szegmense esetében a barkácsáruházak forgalma jelentősebb. Természetesen nem meglepő, hogy a vágó eszközök, így fűnyírók, szegélynyírók, sövényvágók, láncfűrészek teszik ki az elektromos kerti gépek forgalmának legnagyobb részét. A különböző termékek szezonalitását jól szemlélteti a lenti diagram.

Az elektromos/benzines kerti gépek értékforgalmának szezonális megoszlása a barkácsáruházakban és hipermarketekben, 2013 (az adatok százalékban kifejezve) Forrás: Kereskedelem és Technológia, GfK Hungária

kerti gépek megoszlasa

„Becsléseink szerint a 2014. évben is hasonlóan alakul majd a gépek szezonális forgalma” – mondta el Sztupár Andrea, Country Manager. „Tekintve, hogy már az első két hónapban is enyhe, 5 százalékos forgalomnövekedést mértünk, így valószínűsítjük, hogy a piac bevétel tekintetében idén nőni fog” – tette hozzá a szakember.
(BrandTrend)