Kategória: Aktuális és Kutatás.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a megkérdezett egyetemisták azonban átlagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben (42%) úgy gondolják, hogy az a 80 ezer forintot sem éri el.

Az átlagnyugdíj összegére vonatkozó becslések az egyetemisták körében

atlagnyugdij

A pesszimista becslés valószínűleg nem független attól, hogy a magyarok jelentős része szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy a korábbi életszínvonalukat fenntartsák. A hallgatók 86%-a ért egyet ezzel a vélekedéssel. Ugyanakkor, azok sem becsülik lényegesen magasabbra az átlagnyugdíj összegét, akik szerint annak összege elegendő lesz a tisztes öregkori megélhetéshez (átlagosan közel 88 ezer forint).

Akik szerint nem lesz elegendő a nyugdíjuk, nagyszámban tervezik, hogy félretesznek majd nyugdíjas éveikre. Csupán 3%-uk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni majd erre a célra. Majdnem minden második válaszadó (49%) azt tervezi, hogy már munkába állást követően elkezd kisebb összegekkel az öregkorra félretenni. A megkérdezettek több mint negyede (28%) pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. A diákok közel egytizede (8%) azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.

Mikor fog elkezdeni a nyugdíjas évekre takarékoskodni?

nyugdij takarekoskodas

A kutatás eredményeit értékelve Sallai Linda, a CIG Pannónia termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese elmondta: „Jelentős eredmény, hogy már a fiatalok is felismerik saját felelősségüket az öregkori anyagi biztonságuk megteremtésében. Ez azért is fontos, mert a KSH előrejelzései szerint mire e generáció nyugdíjba vonul, már várhatóan több lesz a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó, ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszer számára.”

Sallai Linda hozzátette: a CIG Pannónia tapasztalatai is azt mutatják, hogy nem csak az idősebb korosztályok, de már a 20-as éveiben járó fiatalok is felelősen gondolkodnak a jövőjükről. „A bizonytalan nyugdíjkilátások miatt a fiatalok is bizalommal fordulnak a nyugdíjbiztosítások irányába, amelyek népszerűsége az év eleje óta elérhető adókedvezmények miatt is nőtt. E korosztálynak különösen fontosak ugyanakkor a megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásakor a felmerülő költségek és a rugalmas hozzáférés. Mivel számukra még távoli a nyugdíjba vonulás, lényeges, hogy ne járjon jelentős anyagi hátránnyal az előre nem látható helyzetekhez való alkalmazkodás. Társaságunkat az vezérli, hogy a fiatal generációk higgyenek az életbiztosítások versenyképességében, hosszú távú megtakarítási céljaik megvalósítására alkalmasnak tartsák szolgáltatásainkat” – hangsúlyozta a CIG Pannónia vezérigazgató-helyettese.
(BrandTrend)