Kategória: Aktuális és Kutatás.

– 2014 első negyedévében összesen 11 648 tudósítás hangzott el a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV esti hírműsoraiban, melyhez legnagyobb mértékben a március hónap járult hozzá 4081 tudósítással. A híraktivitás januárban volt a legalacsonyabb, ekkor átlagosan egy napra 125,8 hír jutott, míg a legmagasabb, 131,6 darab, márciusban volt, de nem sokkal maradt el ettől a februári adat sem a 131 átlagos darabszámmal.

– Ismét a TV2 hírműsora rendelkezett a leghosszabb műsoridővel. A csatorna a negyedik negyedévhez viszonyítva közel 7 órával, 92 és fél órára növelte az összesített műsoridejét. A két új vizsgált hírcsatorna közül a HírTV sugározta a hosszabb hírműsort, de nem sokkal maradt el tőle az ATV híradója, mely 38 óra 55 perc hosszúságú volt.

– Összesítve a TV2 híradójában a tudósítások száma a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest 2640 darabról 2789 darabra emelkedett. A TV2 híradójában megjelent tudósítások közel fele (46,4 százaléka) foglalkozott balesetekkel és bűnügyekkel. Az RTL Klubon szintén magas, 28,3 százalékos arányt képviseltek ezek a hírek, míg a közszolgálati médiumok lényegesen kisebb mértékben engedtek teret a „bajtematikának”. A HírTV és az ATV műsorában is tíz százalék körül alakult ez a mutató.

– A külföldi hírek az első negyedévben minden csatorna hírműsorában jelentős arányt képviseltek, melynek hátterében egyértelműen az ukrán helyzet áll. Külföldi hírekkel legnagyobb arányban az ATV foglalkozott, a hírcsatorna tudósításainak 18,4 százaléka tartozott ehhez a kategóriához.

– 2014 első negyedévében a vizsgált csatornák hírműsoraiban összesen 4857 magyar vonatkozású politikai hír jelent meg, amely az összes tudósítás 41,7 százaléka. Januárban a tudósítások csupán 34,3 százaléka volt politikai tartalmú, februárban már 44,2 százalék, márciusban pedig 46,5 százalékuk, vagyis a választások közeledte egyértelműen érezhető volt a hírműsorokban is. Ugyanakkor a kereskedelmi csatornákon ennek ellenére a hivatalos kampány kezdetével sem növekedett jelentősen a politikai híraktivitás. A legmagasabb a közszolgálati csatornákon volt ez a mutató, az M1 híradójában elhangzó tudósítások 67 százaléka volt politikai tartalmú. A HírTV műsorában a politikai hírek aránya 54,2 százalék volt, míg az ATV esetében 55,1 százalék.

– A korábbi negyedévekkel szemben a pártpolitikai hírek rendelkeztek a legnagyobb, 36,5 százalékos aránnyal a politikai híreken belül, azaz azok a politikai hírek, amelyek szorosan a pártok működéséhez, politikai álláspontjához kapcsolódtak. Ez a nagyfokú változás egyértelműen a választási előkészületekkel és kampánnyal, valamint a napirenden szereplő botránytémákkal (pl. Simon-Welsz-ügy, Zuschlag-ügy) áll összefüggésben.

– A gazdaságpolitikai és szakpolitikai hírek aránya a közszolgálati csatornákon volt a legmagasabb, mely összefüggésben áll azzal, hogy e csatornák nagy felületet biztosítottak az egyes pártok programjainak bemutatására a kampány során.

– A tíz legtöbb megjelenést eredményező ügy közül kettő a baloldali ellenzéki pártokhoz köthető botrányokkal volt kapcsolatos. A Simon-Welsz-ügy összesen 352 megjelenést generált, az őszödi beszéd nyilvánosságra került aktáinak ügye pedig 86 megjelenést. A tíz vezető téma között szerepelt még a paksi bővítés kérdése (276 darab) és a rezsicsökkentés (243 tudósítás), a baloldali ellenzéki pártok összefogásának folyamata (193 darab) és az ukrán helyzet magyar szempontjai (153 darab).

– A pártok közül a legtöbb megjelenéssel a negyedév során az MSZP rendelkezett (11,3 százalék), 2,3 százalékponttal előzve meg a Fideszt. A magyar politikai tudósításokban harmadik legtöbbet szereplő párt az Együtt–PM volt, a szereplési aránya 5,4 százalékon zárt, a negyedik a Demokratikus Koalíció, az ötödik a Jobbik volt, mely párt 3,1 százalékos arányszámmal rendelkezett, nem sokkal maradt le az LMP, mely 3 százalékos arányban jelent meg.

– A paritásos vizsgálat szerint minden csatornán jelentősen meghaladta az egyharmados arányt az ellenzéki pártok megjelenése, az RTL Klub, az M1, a HírTV és az ATV esetében ez a mutató 50 százalék felett járt. Jól látható tehát, hogy a választási időszakban az ellenzéki pártok jelentős számban jelentek meg a politikai tartalmú tudósítások kapcsán.

– A saját hangon közölt megszólaló kormányzati szereplők közül Orbán Viktor (310 alkalommal) szerepelt a legtöbbet, a második helyen Varga Mihály (113 ilyen megjelenéssel) állt. A kormánypárti politikusok közül Rogán Antal (105 esetben) jelent meg a legtöbbször, az ellenzéki pártok képviseletében pedig Mesterházy Attila (263 alkalom), megelőzve Gyurcsány Ferencet (195 alkalom) és Bajnai Gordont (146 alkalom).

A legutóbbi híradóelemzés elérhető: itt.
(BrandTrend)