Kategória: Aktuális.

Az Intelsat S.A., a műholdas szolgáltatások világelső szállítója, a BT Group Plc, az Ericsson, a Sony és a Newtec vállalattal együttműködésben, bemutatja a valódi 4K ultra HD televízió következő fejlődési állomását a 2014-es NAB Shown április 5-10. között. A végponttól végpontig terjedő műholdas videoátvitel célpontja a nevadai Las Vegasban működő Las Vegas Convention Center. A bemutatókra az Intelsat (South Upper Hall, SU 3110 stand) és az Ericsson pavilonjában (SU 721 stand) kerül sor.

A NAB szakkiállításon az Intelsat és üzleti partnerei bebizonyítják, hogy a 4K UHDTV-nek, a szektor legizgalmasabb új technológiájának kereskedelmi forgalomba állítása megfelel az ökoszisztéma követelményeinek.

4K

A csapat Sony PMW-F55 4K kamerák, 4K mozi-kapcsolóberendezés és SR-R1000 felvevő használatával rögzített sportműsor élő átvitelét valósítja meg. Az újrajátszott képeket az Ericsson AVP 2000 adáscsatoló kódolóival kódolják, amelyek 4K UHDTV és normál, illetve nagyfelbontású működésre egyaránt képesek. Az Ericsson kódolók valós időben kódolják a négy 3G-SDI hírfolyamot. A bemutató az MPEG-4 AVC tömörítési technológia előnyeit is kihasználja.

A kódolási folyamatot követően a 4K jel 100 Mb/s-os videofolyamként érkezik majd a londoni BT Toronyból, a BT globális médiahálózatán keresztül, az Intelsat New Yorkban található helyszíni (POP) hozzáférési pontján át, az Intelsathoz. A jel az IntelsatOne földfelszíni hálózaton jut el az Intelsatnak a kaliforniai Riverside-ban létesített teleportjára, ahonnan a Galaxy 17-re kapcsolódva érkezik meg az Intelsat amerikai sportrajongó közönségéhez, Newtec modulációs berendezés használatával.

A létrejövő 4:2:2 arányú, 10 bites, másodpercenként 60 képkockás sebességű 4K UHDTV jel az Intelsat és az Ericsson standjain mutatkozik be az NAB 2014 kiállításon. A bemutató azt hivatott bizonyítani, hogy a meglévő HD szolgáltatások mellett is kivételes minőségű 4K képélményt lehet nyújtani az arra fogékony közönségnek.

„Az Intelsat szolgáltatása a világ legelismertebb műsorszolgáltatóit célozza meg, akik természetesen nagy érdeklődést mutatnak az új generációs 4K felbontás iránt, – nyilatkozta Peter Ostapiuk, az Intelsat média-termékmenedzsment részlegének alelnöke. – Most bebizonyítjuk, hogy már jelenleg is használatra kész kereskedelmi megoldás biztosítható a műsorszolgáltatók számára. Így sokkal hatékonyabban sugározhatnak 4K tartalmat, miközben a lélegzetelállító tartalomminőség is megmarad.”

„A NAB 2014 szakkiállításon végrehajtott demóhoz hasonló bemutatók egyértelműen bizonyítják a tömörítési technológiák fontosságát, amik révén „valódi” 4K UHDTV szolgáltatásokat juttatunk el a háztartásokba, – jelentette ki Dr. Giles Wilson, az Ericsson televízióadás-tömörítési üzletágának vezetője. – „Amikor majd igazi moziélmény élvezhető a nappaliban, a 4K UHDTV videó új, prémium minőségű műsorszolgáltatást tesz lehetővé, amely véglegesen megváltoztatja a tartalommegtekintés módját.”
(BrandTrend)