Kategória: Aktuális.

A csomag értelmében a jövőben a mobilinternetet szolgáltatók nem tehetik majd meg, hogy a percdíjakból származó bevételek fenntartása érdekében egyszerűen blokkolják az interneten keresztül ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetővé tevő alkalmazások (pl.: Skype, Viber) működését. Az Európai Elektronikus Távközlési Hatóságok Testülete, a BEREC jelentése szerint a Skype működését 2012-ben több szolgáltató lassította vagy ellehetetlenítette.

Ezentúl a szolgáltatóknak “az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevő készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük” – szögezi le az Európai Parlament.

Az új szabályozás nem tiltja a szolgáltatóknak, hogy saját igény szerint elérhető videoszolgáltatást (video-on-demand, VOD) vagy felhőszolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek, de nem korlátozhatják más szolgáltatások számára az internethozzáférés sebességét vagy minőségét. Az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni, a korlátozásnak pedig átláthatónak, diszkrimináció-mentesnek és arányosnak kell lennie.

A roamingdíjak esetében, a szolgáltatóknak mindössze azt tenné lehetővé a jogszabály, hogy “korlátozott mértékű használati díjat” szabjanak ki, ha valaki “visszaélésszerűen” veszi igénybe a szolgáltatást.
(BrandTrend)