Kategória: Aktuális.

A márka versenytörténelmének kimagasló pillanatai közé tartozik a világ első autóversenyén való részvétel 1984-ben, a Mercedes első nagydíjgyőzelme az 1901-es Nizzai Versenyhéten, a Daimler-Motoren-Gesellschaft 1-2-3-as befutója a Lyoni Nagydíjon 1914-ben, a kompresszoros autók korszaka 1922-től és mindenekfelett, az Ezüstnyilak érája a II. világháború előtt és után. Ezek mellé további emlékezetes rally versenyek és rekordállítások csatlakoznak, amelyek mindegyike hozzájárul a jelenleg a Forma-1-ben, a Német Túraautó Bajnokságban (DTM) és az ügyfélcsapatok versenyein elért sikerekhez.

mercedes logo

A motorsportokban való részvétel nem választható külön a laboratóriumokban, a műhelyekben és gyárépületekben nap mint nap zajló munkától. A versenyzés és a csúcsminőségű termékek között szoros, kétirányú kapcsolat van: a versenyautók fejlesztésekor megszerzett tudás sorozatgyártású autók fejlesztéséhez is hozzájárul és ez fordítva is igaz. A mérnöki tudás, amit a Mercedes-Benz és elődmárkáinak összetett modellpalettáján dolgozó szakemberek megszereztek, inspirációt jelent a versenyautókon dolgozók számára is. A technológiai és mérnöki tudás megosztása különösen a motorsportok kezdeti évtizedei során volt kifejezetten nyilvánvaló, de tágabb értelemben véve a kölcsönös információcsere ma is létezik.

A motorsportok esetében a mérnöki felkészültség a sportszerű versengés iránti rajongással párosul. Az ügyfelek igényei és a piacok lehetőségei folyamatosan formálódnak a globális környezetben és a vállalat folyamatosan igazodik e változásokhoz. Az autóipar számára iránymutató technikai innovációk közül számos eredeztethető a motorsportokban dolgozó mérnökök élen járó fejlesztéseiből.

A versenypályák hősei elsősorban a versenyzők és autóik, de csapatuk és a márka támogatása nélkül a legjobb versenyzők és a legjobb versenyautók sem képesek győzelmet aratni. A motorsportok esetében minden egyes futam megújuló kihívást jelent és a csapatok erőfeszítései különböztetik meg a sikert és a kudarcot. A csapat munkájának, a technológiának és a taktikának is olajozottan kell működnie. Ebből adódóan, a versenyek lenyűgözően nagy jelentősége nem ér véget a kockás zászló elérésekor: egy olyan márka, ami olyan szorosan kötődik a motorsportokhoz és olyan sikeres világszerte, mint a Mercedes-Benz, nem csupán a pályák határain belül versenyez. Erre már a Benz 1907/08-as éves jelentése is utalást tett: „Úgy találjuk, hogy a versenyzés többletköltsége egyértelműen szükséges ahhoz, hogy megőrizzük pozíciónkat a nemzetközi versenyben” – állt a szövegben.

DTM Barcelona, 23.09.2007

Egészen a XIX. század végétől és a XX. század elejétől kezdve az automobil bizonyította hatékonyságát és megbízhatóságát, így el tudta nyerni az emberek bizalmát a „ló nélküli kocsi” számára. Az automobil hőskorában Daimler és Benz járművek Európa-szerte és más kontinenseken is elindultak minden jelentős versenyen. Rendszeresen győzelmeket arattak és sebességi rekordokat döntöttek meg.

A motorsport fogalma pontosan 120 évvel ezelőtt, 1894-ben született meg Franciaországban. A „Système Daimler” – a kéthengeres V-motor, amit Gottlieb Daimler eredeti tervei alapján licenszelve építettek meg, Peugeot és Panhard & Levassor győztes autóit hajtotta. A Daimler motorokkal szerelt autók mind az 1894-es Párizs-Rouen, mind az 1895-ös Párizs-Bordeaux versenyen megszerezték az első helyeket.

Nem kellett sokat várni a Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), valamint a Benz & Cie első motorsport sikereire. Meggyőző példa erre maga az első Mercedes és győzelmei az 1901-ben, 1902-ben és 1903-ban a Nizzai Versenyheteken, illetve a Benz 200 hp versenyautó, ami elsőként lépte át a 200 km/órás sebesség mágikus küszöbét 1909-ben, ami után hirtelen a „Blitzen-Benz” (Villám Benz) néven kezdték emlegetni. Franciaország számos nagy győzelem helyszíne volt, például a DMG is itt ünnepelte az 1908-as Dieppe-i Nagydíj megnyerését az akkor még rivális Benz két autója előtt, amelyek a második és harmadik helyen végeztek. Említhetnénk továbbá a történelmi 1-2-3-as győzelmet is, amelyet a Daimler-Motoren-Gesellschaft az 1914-es Lyoni Nagydíjon aratott 1914-ben. Ez minden idők egyik legnagyobb motorsport sikere.

A Daimler-Motoren-Gesellschaft és a Benz & Cie. 1926-os egyesülésével létrejött Daimler Benz AG a két márka sikeres motorsport aktivitásait is ötvözte. Az 1920-as évek végét a kompresszoros Mercedes-Benz sportautók dominálták, amelyek minden fontosabb versenyt megnyertek. A „fehér elefántok” néven elhíresült S-sorozat különösen jelentőségteljes volt, de az 1931-es Mille Miglia is a történelem egyik jeles versenye, amelyet Rudolf Caracciola nyert meg a rövid tengelytávú SSK modellel.

mercedes sport2

Az 1930-as évektől megkezdődött az Ezüstnyilak korszaka, amelyet 1955-ig csak a II. világháború tudott megszakítani. A márka történészei az Ezüstnyíl kifejezést egy egész versenyautó-családra alkalmazzák. Rekorder járművek és verseny-sportautók váltak legendává ezüst karosszériáik, kimagasló műszaki megoldásaik és történelmi győzelmeik okán. A háború előtt a Mercedes-Benz dominált az európai nagydíjakon. A márka 1952-ben tért vissza a versenypályákra a 300 SL sport-versenyautóval (W 194), amelyet két forma-1-es világbajnoki cím követett 1954-ben és 1955-ben a W 196 R-rel, miközben a 300 SLR (W 196 S) a sportautó világbajnokságot nyerte meg 1955-ben.

Az új személyautók fejlesztésének jelentős kihívásai miatt a stuttgarti márka 1955-től hosszú évekre visszavonult a motorsporttól, de privát csapatok világszerte folytatták a hagyományokat és rendszeresen a dobogós helyekért küzdöttek, továbbra is a Mercedes-Benz támogatásával. A ’60-as években több jármű is sikerrel szerepelt különböző versenysorozatokban, köztük a „fecskefarkú” modellek (W 111/112) és a 230 SL (W 113) dominált a nemzetközi rallykon. Az SLC luxuskupé szintén letette a névjegyét az 1970-es évek végén, mielőtt a G-Model megnyerte a Párizs–Dakar rallyt 1983-ban.

A Mercedes-Benz nagyhaszonjárművei hasonlóan sikeresek voltak a rally versenyeken, hosszútávú futamokon és a Kamion Európa-bajnokságon is.

A versenyautók és a sportkocsik mellett a vállalat rendszeresen készített rekordokat felülíró járműveket is. Néhányuk tanulmányautókon alapult, például a C 111 (C 111–II D 1976-ból vagy az 1979-es C 111–IV), de akartak sorozatgyártású modellek is, köztük a Mercedes-Benz 190 E 2.3-16, ami 1983-ban három világcsúcsot állított be és kilenc kategória rekordot döntött meg Nardò aszfaltcsíkján, dél-Olaszországban.

Az 1980-as évek végén a Mercedes-Benz visszatért a pályaversenyzésbe és kétszer is megnyerte a C csoportos sportautó világbajnokságot. Eközben a stuttgarti márka a DTM-ben, majd az ITC-ben is versenyzett: 1986 és 1996 között a Mercedes-Benz három bajnoki címet szerzett és négyszer végzett a második helyen. A DTM 2000-ben történt újjászervezése óta a Mercedes-Benz ismét részt vesz a versenyeken és 2000-ben, 2001-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2006-ban meg is nyerte a bajnoki címet. 2003-ban ráadásul a csapat az első három helyet megsezerezte Bernd Schneider vezetésével. A Mercedes-Benz 2010-ben megismételte a kiemelkedő sikert, akkor Paul di Resta lett a bajnok.

A C csoportos sportautó világbajnokságon és a DTM-ben elért sikerek után a Mercedes-Benz 1994-ben visszatért a Forma-1-be először a Sauber-Mercedes (1994), majd a McLaren-Mercedes (1995-2014) révén. Ez alatt Mika Häkkinen kétszer (1998-ban és 1999-ben), Lewis Hamilton pedig egyszer (2008-ban) nyerte meg a világbajnokságot. A West-McLaren-Mercedes csapat 1998-ban megnyerte a konstruktőri világbajnokságot is, emellett a Mercedes-Benz összesen 10 alkalommal végzett a második helyen.

mercedes forma1

A 2010-es év egy új korszak hajnalát hozta meg: a Mercedes-Benz önálló csapattal tért vissza a Forma-1-be és szerződést kötöttek a rekordbajnok Michael Schumacherrel, akit visszavonulása után Lewis Hamilton követett a 2013-as szezon elején. Hamilton 2008-ban az akkori legfiatalabb forma-1-es világbajnok volt 23 évesen. A csapat másik versenyzője, Nico Rosberg élete első győzelmét egy Ezüstnyíllal érte el a 2012-es Kínai Nagydíjon Sanghajban. A gyári támogatású MERCEDES AMG PETRONAS a 2013-as év végén a második helyet ünnepelhette.

120 év motorsport története áll a Mercedes csillaga mögött: a Mercedes-Benz hagyományai elválaszthatatlanul összefonódnak a motorsport történetével. Visszatekintve, a sportban való részvétel folyamatosan az autóipar látnoki fejlődésének hajtóereje volt. Ebben a tekintetben a motorsport mindig is egy felgyorsult utazás volt a jövőbe.
(BrandTrend)