Kategória: Aktuális és Kutatás.

Amíg a szezonális édességek teljes – forintban mért – eladásából tojásra 39 százalék jutott tavaly, addig nyúlra 38 százalék. Mennyiséget tekintve régóta a tojás vezet.

Csokoládéból készült húsvéti édességek értékben mért kiskereskedelmi forgalmából az egyes termékek piaci részesedése a legutóbbi évek szezonjában

husveti edessegek piaci reszesedes

Utánuk az ajándékot is tartalmazó édességcsomag következik, 10 százalékos értékbeli piacrésszel. Az egyéb csokoládé figurák, azaz kacsa, bárány és csibe aránya ugyanúgy 7 százalékot ért el tavaly, mint egy évvel korábban. A hagyományos csomagra 6 százalék jutott.

Továbbra is a magasabb minőségű tejcsokoládéból készült figurákat részesítik előnyben a fogyasztók. Húsvéti édességekre kiadott pénzük 81 százalékát költötték tejcsokoládéra tavaly, ami 1 százalékponttal meghaladja a tavalyelőtti arányt.

A korábban évekig listavezető nugát piacrésze értékben egyre kisebb. A tavalyelőtti 11 százalékról a legutóbbi ünnepi szezonban 10-re csökkent. A többi alapanyag közül az étcsokoládé 6 százalékos múlt évi, stabil mutatója emelkedik ki.

easter-bunny

Ami a bolttípusok súlyát illeti, a húsvéti édességek teljes – értékben mért – forgalmából a hipermarket részaránya a tavalyelőtti 45 százalékról a legutóbbi szezonban 48-ra emelkedett. A nagy szervezett élelmiszer üzleteké stabilan 14 százalék. Csökkent viszont, egyaránt 2 százalékponttal a diszkont mutatója 22, a kis üzleteké pedig 10 százalékra. A drogéria a tavalyelőtti 5 százalék után múlt évben 6 százalékot ért el.
(BrandTrend)