Kategória: Aktuális.

A Red Bull Pilvaker nem titkolt célja, hogy a XXI. század nyelvén, népszerű művészek tolmácsolásában vigye közelebb a forradalmi költők verseit, gondolatait a fiatalokhoz. Megszólalt többek között a színpadon a Nemzeti Dal, a Walesi bárdok, a Füstbement terv és Szabadság, szerelem – mind a rap és a mai kor hangján. Az „ej mi a kőből” talán „hé, mi a szitu” lett a 166 év alatt, a forradalom üzenete és eszmeisége azonban mit sem változott.

„A Pilvaker iszonyatosan profi produkció volt… Nem volt patetikus ömlengés a múlt hőseiről, és a kötelező ünnepi szóvicceket is meghagyták Kiss Ádám humoristának. A színpadi látványért pedig tényleg le a kalappal, a komolyzenei dalból menő szkreccsműsort kreáló DJ-k alatt baseballsapkában bólogató történelmi személyek tényleg megmosolyogtatóak voltak és elgondolkodtatták az embert, hogy miért kell nekünk magyaroknak állandóan búskomoran emlékezni a múltra” – írta az Index a műsorról, ami, kiegészítve az ünneplő közönséggel, a legnagyobb elismerés egy szervező számára – mondta Soproni István, Human Telex Reklámügynökség rendezvényigazgatója.

Red Bull Pilvaker_VAM_Csoportkep

Két évvel ezelőtt slam-poetry (szabadköltészet) és rap versenyként indult útjára a Red Bull Pilvaker, amely mára színházi előadássá nőtte ki magát. A koncepció egyik lényeges eleme, hogy a magyar történelem olyan háttértörténeteit, érdekességeit is bemutassa, amelyek kevésbé ismertek, ám izgalmasak lehetnek a nagyközönség számára. Megismerhettük például Kossuth Zsuzsanna, vagy Szendrey Júlia történetét.

„Inspirálta a szereplőket a közel kétezer néző jelenléte, összeállt a darab és jobban szóltak a dalok, mint bármikor a próbákon. Jó érzés volt baseball sapkás fiatalokat látni az Erkel Színház nézői között, hiszek abban, hogy a kultúrának ebbe az irányba kell nyitnia. Ugyanezen fiatalok talán legközelebb is eljönnek, miért is ne, akár egy operára” – nyilatkozta Szente Vajk színész-rendező, aki a színpadra vitte a produkciót.

„Megtisztelő, hogy itt lehettem, egy ilyen nemes ügy mellé szívesen áll az ember: Wolfie-ba, Senába és Kiss Ádámba csomagolva a történelemóra talán könnyebben fogyasztható a fiatalok számára” – mondta az előadás után Kiss Ádám. „Sokan megkérdezhetik – magam is ezt tettem –, hogy mit keres itt egy humorista. Tartanom kellett a tiszteletet a téma iránt, ugyanakkor humorizálni is, komoly kihívás volt” – tette hozzá Kiss Ádám, akinek soraiból az is kiderült, hogy Petőfi korában hogyan viccelődne egy stand-upos, illetve miként viselkedne a költő, ha ma élne.

A Red Bull Pilvakerben idén szerepelt Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Fluor Tomi, Snow, Sub Bass Monster, Fura Csé, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi, a zenei alapot pedig a Random Trip zenészei és a DJ páros, Gerysson és R’Nold szolgáltatták.
(BrandTrend)