Kategória: Aktuális.

Neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd orvosok,  valamint kommunikációs szakemberek alkotta magyar kutatócsoport dolgozta ki a SleepFriendly Programot, egy sztenderdizált nemzetközi alvásminősítő rendszert, amelynek alapján objektíven értékelhetőek az alvók alvásállapotai és az alvóhelyek körülményei. Az Alvásorvosok Világszövetsége kiemelkedőnek ítélte a G. Németh György által vezetett  csapat munkáját: a  Distinguished Activity Award elnevezésű kiválósági díjjal tüntette ki a magyarokat az alváskultúra területén végzett példamutató tevékenységért.

sleep friendly program

A nemzetközi szervezet állásfoglalása szerint az alvászavar, az éjszakai pihentető alvás hiánya globális járványnak tekinthető. A civilizált lakosság közel háromnegyede élete során egyszer mindenképpen találkozik vele. A jelzett réteg egyharmada viszont kifejezetten krónikus alvászavarban szenved, vagy talán alvásbeteg is. Magyarországon, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ elmúlt években végzett kutatásai alapján ez az arány kedvezőtlenebb: egyre rosszabbul alszanak a magyarok.

Ennek hátterében életmódbeli, társadalmi, szociológia okok állnak. A szakemberek megerősítik: képtelenség jól teljesíteni a fáradt éjszakákat követően. Sőt, kifejezetten veszélyes – olyan munkakörökben, mint például a közúti fuvarozásban résztvevőknek, akik körében gyakoriak az úgynevezett elalvásos közlekedési balesetek. Elég néhány tizedmásodpercnyi kikapcsolás, néhány szemvillanásnyi tudat kihagyás – és bekövetkezhet a tragédia. A megelőzés egyik módja az alvásszűrés, vagyis a páciens alvásminőségének a mérése, amely mutathat az esetleges alvászavarra vagy alvásbetegségre, amelyet követően kitűnő és hatásos módszerek vannak a kezelésre, illetve a gyógyításra.
(BrandTrend)