Kategória: Aktuális.

Az Open Content Program keretében a világ egyik legértékesebb magángyűjteményével – köztük Canaletto, Mantegna, Rembrandt, Edgar Degas, Claude Monet, Vincent Van Gogh művekkel – a múzeum 4600 nagy felbontású fotót osztott meg a világgal. A digitális adatbázis képei megkötés nélkül böngészhetők, ingyenesen letölthetők, megoszthatók és publikálhatók, akár kutatási, akár magáncélból használható.

A nyílt felhasználású internetes adatbázissal a J. Paul Getty Múzeum – amelyet a milliárdos Paul Getty alapított – olyan illusztris intézmények hasonló projektjeihez csatlakozott, mint amilyen a Prado Goya-adatbázisa, a Louvre Atlas-adatbázisa, a Rembrandt-adatbázis, londoni Nemzeti Galéria online képtára, a BeWeb, a New York-i Metropolitan Múzeum adatbázisa, az Europeana vagy a Google Art Project.

opencontent getty

A múzeum, az eddigi sikernek köszönhetően, a jövőben további fotók, illusztrációk, illetve a Getty Kutatóintézet különgyűjteménye, a restaurátorműhely munkáinak dokumentációja, szakmai anyagok, tanulmányok és publikációk megosztását tervezi.

“A szabad megosztás nemcsak a védjegyünk, de egyfajta társadalmi felelősségvállalás is a részünkről. Meggyőződésünk, hogy a világ élvonalába tartozó művészeti intézmények kiemelt feladata a szabad kulturális és oktatási tartalmak szolgáltatása és elérhetővé tétele” – áll a Getty Múzeum Iris néven futó internetes magazinjában.
(BrandTrend)