Kategória: Aktuális.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán rendezte meg a médiatörvény által előírt, nyilvános sorsolást azok között a társadalmi szervezetek között, amelyek tagokat delegálhatnak a Közszolgálati Testületbe.

A médiatörvény alapján a közmédiumok működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését felügyelő testületbe sorsolás nélkül, automatikusan jelölhet egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A fennmaradó hat helyre az NMHH Hivatalánál nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek jelölhettek képviselőt. A magyarországi etnikai és nemzetiségi kisebbségek országos önkormányzatainak és a családok érdekeit védő egyesületek kategóriáiban csak egy-egy szervezet regisztrált, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

További négy kategóriában (települési önkormányzatok szövetségei, szomszédos államok magyar kulturális egyesületei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szövetségei, országos kulturális szervezetek) a hatóság több jelölőszervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, hogy kinek a jelöltje kerülhet be a Közszolgálati Testületbe.

A mai, hivatalosan lebonyolított sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, a Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület.

A Közszolgálati Testület megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. A Testület figyelemmel kíséri a közszolgálati médiumok tartalomszolgáltatását és felügyeli, hogy tevékenységük megfelel-e a közszolgálatiság követelményének, valamint évente beszámoltatja a médiaszolgáltatók vezérigazgatóit tevékenységükről.

A 2014. március 31-ével felálló Közszolgálati Testület jelölő szervezetei és delegáltjai:

Magyar Tudományos Akadémia Csépe Valéria
Magyar Katolikus Egyház Szikora József
Magyarországi Református Egyház tagjelölés folyamatban
Magyarországi Evangélikus Egyház tagjelölés folyamatban
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Heisler András
Magyar Olimpiai Bizottság tagjelölés folyamatban
Magyar Rektori Konferencia Balog Fanni Kitti
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Radetzky Jenő
Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége Lipők Sándor
Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége Pavlov Milica
Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület Zsigmond József
Nagycsaládosok Országos Egyesülete dr. Kutassy Jenő
Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége Mikesy György
FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület Zsiga Kristóf

(BrandTrend)