Kategória: Aktuális.

A barcelonai Mobil Világkongresszus nyitónapján a média képviselői és az elemzők számára tartott rövid előadásán Hans Vestberg, az Ericsson elnök–vezérigazgatója, összegezte az IKT szektor főbb 2013-as eredményeit, amikor is az összes telefoneladás több mint 55%-át okostelefonok tették ki, és az LTE előfizetések száma elértek a 200 milliót.

Vestberg az eseményen kijelentette: „A hálózatba kapcsolt társadalom kezdeti napjait éljük. Napról napra hatékonyabban használjuk okostelefonjainkat munkára és akár szórakozásra is mindennapi életünk során. Mindehhez kiváló teljesítményű hálózatokra van szükség. Technológiák több generációján átívelő vezető szerepünk – a vezetékestől a vezetéknélküliig, majd az LTE Advenced-ig és a jövőben az 5G-ig – lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan ezt biztosítsuk ügyfeleinknek”.

Vestberg öt új 2014-es trendet nevezett meg:
1. A digitális életstílus lesz a legfőbb hajtóerő a kereslet mögött.
2. Az infokommunikáció egész iparágakat alakít át.
3. Az adatátvitel új üzleti modelleket hoz létre.
4. Az ügyfélélmény központi jelentőséggel bír majd.
5. A kiváló hálózati teljesítmény elengedhetetlen lesz.

Az Ericsson vezérigazgatójának becslése szerint 2014-ben a mobil videó-forgalom növekedése meghaladja majd a 75%-ot; és a legalább 1 Mb/s-os mobil adatátviteli sebesség elérésének globális valószínűsége bár növekszik, de nem elégendő mértékben. „Folyamatos alkalmazáslefedettségre van szükség az új életmóddal és üzleti használattal szembeni követelmények kielégítése érdekében,”  összegezte Vestberg.

Az Ericsson újabb mérései azt mutatják, hogy az összes LTE okostelefon-forgalom fele Ericsson-hálózaton jön létre, és a világ 100 csúcsvárosának LTE piacán  a vállalat rendelkezik a legnagyobb részesedéssel.

Ezen felül a vállalat szolgáltatások terén betöltött piacvezető pozíciója tovább erősödött a Telecom Cloud Transformation bevezetésével, amely tanácsadási és rendszerintegrációs szolgáltatásokat nyújt a mobilszolgáltatók számára. Mivel az Ericsson árbevételének 43%-a a Szolgáltatások Üzletágból származik, ezért ez az üzleti terület kulcsszerepet játszik a vállalat saját átalakulásában is.

Miközben a világ egyre adatközpontúbbá válik, az informatikai és távközlési hálózatok fontos változásokon esnekát. Az Ericsson számára továbbra is központi jelentőséggel bírnak a vezető hálózati technológiák és szolgáltatások. Ennek legújabb bizonyítéka a Ciena optikai hálózati szolgáltatóval aláírt stratégiai megállapodás. A mobil és a vezetékes rendszerek kiváló átviteli hálózatot igényelnek, az IP–optikai hálózati konvergencia pedig kulcsszerepet játszik ebben az átmenetben. A megállapodás révén az Ericsson tovább fejlesztheti  portfólióját a Ciena optikai technológiájának, valamint az Ericsson IP- és SDN-technológiájának integrálásával.

2013 folyamán az Ericsson bevezette a beltéri lefedettséget nagyban növelő, korszakalkotó termékét, az Ericsson Radio Dot System megoldást, amelyhez ügyfelei közül az AT&T és a Verizon csatlakozott. Vestberg további ügyfeleket is megnevezett, akik elkötelezték magukat a Radio Dot System próbaüzeme mellett otthoni piacaikon: ezek az MTN, a SingTel, a Softbank, valamint a Swisscom, a Telstra és a Vodafone.

Vestberg körvonalazta az Ericsson idei stratégiáját és bevezetéseit, amelyek három kategóriában támogatják az ügyfeleket: hálózatfejlesztés, OSS/BSS (üzemeltetés- és üzlettámogatási rendszer) és folyamatátalakítás, valamint innováció és bevételnövelés.

Fontos változás az iparágban és az Ericsson számára is az OSS/BSS-megoldások folyamatos fejlődése és piaci növekedése. Segítségükkel a szolgáltatók gyorsabban (hónapok helyett napok, sőt órák alatt) vezethetnek be alkalmazásokat, a hálózatüzemeltetők pedig valós idejű elemzések alkalmazásával biztosíthatják a kiváló felhasználói élményt.
(BrandTrend)