Kategória: Aktuális.

A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint ugrásszerűen nőtt a tanulmányok finanszírozására felvett hitelek elfogadottsága, így idén először a lakáscélú hiteleket megelőzve ez a leginkább pozitívan megítélt hitelfajta. A 18-69 éves lakosság 47%-a a hitelt a nagyobb léptékű célok elérését segítő eszköznek tartja, és egyre többen ismerik el a személyi kölcsönök pozitívumait is. Az elmúlt két évben 26%-ról 42%-ra nőtt azok aránya, akik a személyi kölcsönre úgy tekintenek, mint egyfajta biztonsági tartalékra, továbbá nőtt a lakosság azon hányada, akik tudják, hogy a személyi kölcsön interneten keresztül is igényelhető (52%) és bármire felhasználható (78%).

A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis, negyedévente teszi közzé az ún. Cofidis Hitel Monitort, amely – 500 fő megkérdezésével – a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.

hitel

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb, 2014. első negyedéves felmérése szerint a hitelcélok között a tanulmányok finanszírozására felvett kölcsönök megítélése a legkedvezőbb. A lakosság több mint fele, 55%-a felelős döntésnek tartja az olyan kölcsönök felvételét, mellyel tanulmányokat finanszíroznak, míg ez az arány egy évvel ezelőtt 46% volt. A lakásvásárlással kapcsolatos hitelek elfogadottsága az elmúlt két év során 61%-ról 54%-ra csökkent, míg a lakásfelújítás elfogadottsága továbbra is 47%. Egészségügyi kezelés, gyógyászati segédeszköz vásárlása céljából a lakosok négytizede, 42-46% tartja elfogadható döntésnek a banki kölcsönt. A 18-29 évesek a legtöbb hitelcél esetében megengedőbbek az idősebbeknél.

Az elmúlt negyedévhez viszonyítva jelentősen, 39%-ról 47%-ra nőtt azok aránya, akik számára a hitel nagyobb léptékű célok elérését segítő eszköz, 46% szerint pedig váratlan kiadás esetén nyújthat jó megoldást. Az előző évhez képest 7 százalékponttal többen vélik úgy, hogy ha korrekt, átlátható feltételeket kínál egy pénzintézet, akkor nem kell tartani a hitelfelvételtől (32%), illetve 7 százalékponttal többen értenek egyet abban, hogy ha az ember okosan vesz fel hitelt és jól kezeli a pénzügyeit, nem kell félnie attól, hogy majd nem tudja a kölcsönt visszafizetni (32%). Ugyanakkor a bankok iránti lakossági bizalom továbbra is meglehetősen alacsony, a többség (55%) bizalmatlan.

Az előző évekhez képest összességében javult valamelyest a személyi kölcsönök megítélése. A lakosság 78%-a tisztában van azzal, hogy a személyi kölcsön bármilyen célra felhasználható, és 15 százalékponttal nőtt azok aránya, akik a hitelfelvételt gyorsnak tartják (53%). Az elmúlt két évben 17 százalékponttal magasabb azon válaszadók aránya, akik úgy gondolják, a személyi kölcsön felvétele egyszerű (47%), és 16 százalékponttal többen tekintenek rá biztonsági tartalékként (42%).

A lakosság többsége, 52%-a tudja, hogy a személyi kölcsönt interneten keresztül is lehet igényelni, mely az előző év ugyanezen időszakához képest 10 százalékpontos növekedést jelent. Ezt az emelkedő tendenciát támasztja alá a Fapados Kölcsön ismertségének fellendülése is. Jelenleg a 18-69 éves lakosság 46%-a  állítja, hogy hallott a Fapados Kölcsönről, ami az elmúlt negyedévet tekintve 5 százalékpontos növekedést jelent.

A 18-69 éves lakosság 29%-a véli úgy, hogy az emberek könnyen hitelhez tudnak jutni bankoktól, pénzintézetektől, és 44% szerint kiélezett a verseny a szektorban. Ez azt jelenti, hogy azoknak a száma, akik szerint könnyen juthatunk hitelhez összességében 6, százalékponttal nőtt, miközben a hitel-ellenesek szegmensének mérete az elmúlt egy évhez képest szignifikánsan, 46%-ról 35%-ra csökkent.

A Hitel Affinitási Indexből kiderül, hogy 2013 első negyedévéhez képest az affinitás 9,5 pontról 12,6 pontra emelkedett 2014 elejére. A mutató értéke a 30-39 évesek (22) valamint a diplomások (23) körében a legmagasabb. A férfiak hitelfelvételi hajlandósága továbbra is magasabb a nőkénél.
(BrandTrend)