Kategória: Aktuális.

A 85 éves Motorola az egyik legrégebbi amerikai mobilgyártó, amelynek készülékgyártó egységéért, Motorola Mobilityért a Google összesen 2,91 milliárdot kap (9,6 milliárd dolláros mínusz a keresőcég számára): 660 milllió dollárnyi készpénzt és 750 millió dollárnyi Lenovo-részvényt, a fennmaradó 1,5 milliárd dollárt a Lenovo három év alatt fizeti ki.

Lenovo-Motorola

“A Lenovo szakértelme és története alapján képes lesz a Motorola Mobility-t az Android ökoszisztéma nagy szereplőjévé skálázni. A Google pedig minden energiáját az Android innovációjának szentelheti, az összes okostelefon-felhasználó javára” – nyilatkozta Larry Page, a Google elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a Motorola sokkal jobban illeszkedik a Lenovo ambíciójához, és a Google az olyan aktív piacokra koncentrál, mint a hordható eszközök és az okosotthon-termékek.

A keresőóriás két éve 12,5 milliárd dollárért vásárolta meg a Motorola Mobilityt, amely a Google legnagyobb felvásárlásává vált (részben az értékes mobilos szabadalmi portfólió miatt, amelyről később kiderült, hogy nagy része elavult vagy értéktelen, a kisszámú releváns szellemi tulajdon pedig FRAND-feltételekkel (fair, reasonable and non-discriminative) terhelt). A szabadalmak jelentős részét megtartja magának a Google.

Yang Yuanqing, a Lenovo vezetője a vállalat jövőbeli stratégiájáról beszélve leszögezte: Kínában is megpróbálkoznak a Motorola márkanévvel (akár a „Motorola by Lenovo” jelzéssel), így nyereségessé fog válni az amerikai vállalat. A Lenovo számára az amerikai piacra való betörés kiemelten fontos, és mindehhez hozzájárulhat a jól csengő márkanév, a világszerte kiépített viszonteladói- és szervizhálózat és a Motorola helyi szolgálatatokkal való jó kapcsolata. A Lenovo a Samsung és az Apple után a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója. A Lenovo telefonjai idén Magyarországon is kaphatóak lesznek.
(BrandTrend)