Kategória: Aktuális.

A kereskedelmi csatorna vételáráról nincs pontos információ, azonban a cég piaci helyzetéből kiindulva – annak ellenére, hogy árbevétele 2012-ben 12,5 százalékot csökkent, 2010 és 2012 között összesen 18 milliárd forintos veszteséget termelt – tízmilliárdos nagyságrendű lehet.

simon zsolt

Simon Zsolt, a Tv2 vezérigazgatója a vállalat belső levelezőrendszerén, pénteken az alábbi üzenetet küldte: „A már igen hosszú ideje zajló TV2 eladási procedúra a végéhez közeledik. Az eredményéről pedig személyesen, egyelőre informálisan szeretnélek tájékoztatni benneteket holnap, 10.00-kor, a mozi teremben. A hivatalos tájékoztatásra, a ProsiebenSat1 közleménye alapján, hétfőn kerül sor. Bár az időpont, tudom, nem a legszerencsésebb (szombat, ráadásul a karácsonyi készülődés hajrája), azért remélem minél többen el tudtok jönni. Addig is, kérlek, felelősen kezeljétek ezt az információt.”

“Azt információink szerint Simon is elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el munkatársainak sem.” – írja az Index, majd hozzáteszik, “Simon Zsolt csak annyit jelentett be, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Ez, és a bejelentés szokatlan időpontja azt sejteti, hogy igazak a pletykák, miszerint Fidesz-közeli befektetők vetettek szemet a tévécsatornára. A bejelentést megismerő Tv2-es dolgozók között legalábbis tudomásunk szerint ez volt az általános értelmezése az adásvételnek.”

A HVG szerint, akik TV2-s forrásaikra hivatkoznak, szombatra időzítették az adás-vétel hivatalos bejelentését, de tekintettel arra, hogy szombaton a bejelentésnek nincs nagy hírértéke, hétfőre halasztották a ProSiebenSat.1 közleményének kiadását.

A hvg.hu fideszes forrásokból és egy, a párthoz közel álló médiacégek ügyeire rálátó szakembertől úgy értesült: a Fidesz vezetői nyomon követték az ügyet, erőltették, hogy a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz kötődő médiacég-birodalom vegyen részt az ügyletben.

A Figyelő pár héttel ezelőtt arról írt, hogy a TV2 továbbra is eladó, és egy kínai cég mögött álló, Fidesz-közeli magyar vállalkozó állhat az ügylet mögött. A titokzatos kínai cégről, mint lehetséges vevőről számolt be a Kreatív is.

A Magyar Narancs szerint Simon Zsolt jó kapcsolatokat ápol a kormánypárttal. Ahogy egy két évvel ezelőtti cikkben írják: „A korábban a baloldallal rokonszenvező Simon Fidesz-szimpatizáns, a felesége által működtetett, de közösen tulajdonolt könyvesboltjuk a lakhelyükön, Budakeszin hivatalos kopogtatócédula-gyűjtő helye volt a pártnak az országgyűlési és az önkormányzati választásoknál is, és Ennert az önkormányzat közművelődési és jogi bizottságának külső bizottsági tagjává választották”.

Egyes feltételezések alapján a csatorna új pozíciót is kreált, és felvette hírpolitikai tanácsadónak a korábban a HírTv-ben dolgozó Pindroch Ferencet.

Korábban a lehetséges vevők között hozták szóba a Nyerges Zsolt Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz tartozó Infocentert, amely többek között a Class FM-et és a Heti Választ is birtokolja, illetve a Modern Times Group-ot, amely a magyar piacon a Viasat3-mal és a Viasat6-tal van jelen, és amely sokáig tárgyalt a felvásárlásról a ProSiebenSat1-csoporttal.

tv2

A Tv2 – a portfolióhoz tartozik még a Fem3, a Super TV2 és a ProTv – eladásával párhuzamosan a ProSiebenSat1-csoportot – vagy legalább is annak egy részét – szintén eladja két tulajdonosa, a KKR és a Permira nevű befektetőcégek egymilliárd dollár értékben dobták piacra a részvényeket még szeptemberben, továbbá egy szakmai befektetőt – mint a Time Warner, a 21st Century Fox vagy a Comcastis – is keresnek.

Forrás: Index.hu, HVG.hu, Figyelő, Magyar Narancs, Kreatív
(BrandTrend)