Kategória: Aktuális.

A “városi logisztika” alá azon ipari parkokat soroljuk, melyek kitűnő belvárosi elhelyezkedésük mellett könnyen megközelíthetőek, valamint közel fekszenek a főbb autópályákhoz és tranzit útvonalakhoz. Ezen prémium kategóriás ipari területek bérleti díjai korábban magasabbak voltak, de a piac gyengülése az árak tekintetében rugalmasságra késztette a bérbeadókat. A C&W az ilyen típusú területeket leginkább a kisebb területigényű bérlők részére ajánlja – mint a “városi logisztika” tipikus célközönsége – akik a bérbeadói rugalmasság hatására nagyobb érdeklődést mutatnak.

A C&W szakértői szerint ebben a piaci szegmensben további megnövekedett kereslet várható, mely hatással lesz az elérhető területek kihasználatlansági mutatóira is. A közelmúltban két ilyen jellegű tranzakció is történt, hozzávetőlegesen 4,800 négyzetméter területen a CityPoint9 Ipari Parkban. Mindkét új bérlő nagykereskedelemmel foglalkozó nemzetközi cég, a tranzakciók során a C&W a bérbeadó ConvergenCE vállalatot képviselte.

Zeley Csaba, a ConvergenCE vagyongazdálkodási igazgatója, a tranzakciókkal kapcsolatban elmondta: “Nagy örömmel fogadtuk a CityPoint9 két új bérlőjét, akik beköltözésével a park kihasználtsága 100%-ra emelkedett. Biztosak vagyunk benne, hogy mind az általunk nyújtott szolgáltatások, mind park kitűnő lokációja hosszú távra elkötelezi majd az új bérlőket.”

A “városi logisztika” alpiac térhódítása mellett a 2013 harmadik negyedéves statisztika általánosságban meglehetősen alacsony keresletet mutatott az ipari ingatlanok iránt, melyből főként a szerződéshosszabbítások és a terjeszkedések voltak a meghatározóak, az összes bérbeadás 76 %-át tették ki ebben az időszakban.

Ennek eredményeképp a szabad területekkel rendelkező bérbeadók azonnal jóval versenyképesebb bérleti díjakat és más kedvezményeket ajánlottak fel, a bérlők ösztönzésére. Pozitívum azonban, hogy a piacon uralkodó negatív hangulat ellenére 2013 második felében több új nemzetközi cég részéről kaptunk érdeklődést, valamint több már jelen lévő piaci szereplő is bővülést tervez.

East Gate Business Park

Fazekas István, a C&W budapesti irodájának ipari üzletágvezetője hozzátette: “Nagyon jó példa a fentiekre, a GE közelmúltbéli terjeszkedése az East Gate Business Park területén, melynek során a vállalat egy új, 11,000 négyzetméter területű gyártócsarnokkal bővült, a C&W közreműködésével. Ez a tranzakció mutatja, hogy továbbra is jelentős az érdeklődés a nemzetközi nagyvállalatok részéről, akik a nehéz gazdasági helyzet ellenére terjeszkedést fontolgatnak. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő években ez a trend pozitív hatást gyakorol a piacra. Rövidtávon arra számítunk, hogy a fejlesztők tovább halogatják a spekulatív projektek indítását, mely kínálati hiányt előidézve lefelé nyomhatja a jelenleg 23,8 %-on álló kihasználatlansági mutatót. Ez később a minőségi ipari kínálat hiányához vezet, melynek során a piac normalizálódhat és a nem csak a bérlőknek kedvez majd.”

A nagy nemzetközi vállalatok/bérlők képviselete mellett a C&W ipari ingatlan divizíója összességében több, mint 200,000 négyzetméter ipari ingatlanterület bérbeadásáért felel (kizárólagos, valamint közös-kizárólagos szerződéssel) Magyarországon.
(BrandTrend)