Kategória: Aktuális és Kutatás.

– 2019-ben a WCDMA/HSPA lefedettsége eléri a világ népességének 90 százalékát, az LTE pedig a 65 százalékát;

– 2013 és 2019 között az okostelefon-előfizetések megháromszorozódnak, és az okostelefon-forgalom tízszeresére nő;

– Kelet-Közép-Európában jelenleg még a GSM/EDGE a legelterjedtebb technológia, ugyanakkor 2019-re már a HSPA, illetve az LTE lesz egyeduralkodó

Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentéséből kiderül, hogy 2019-ig a mobil-előfizetések száma várhatóan eléri a 9,3 milliárdot, és ennek több mint 60 százaléka (azaz 5,6 milliárd) okostelefon-előfizetés lesz. Az okostelefonok által nyújtott felhasználói élmény támogatása érdekében az előrejelzések szerint 2019-ig a világ népességének több mint 90 százaléka rendelkezik majd WCDMA/HSPA hálózati lefedettséggel.

2013_11_11_Ericsson_Mobilitasi_Jelentes_Page_1

Kelet-Közép-Európában a HSPA-előfizetések erőteljes növekedése figyelhető meg. Kezdetben az LTE használata a régió fejlettebb részein növekszik majd, de 2015-ben már a legtöbb országban jelen lesz.

Jelenleg az okostelefonok képviselik az összes mobiltelefon-előfizetés 25–30 százalékát, és belőlük kerül ki a harmadik negyedévben értékesített mobiltelefonok többsége (55 százalék).

„Az okostelefonok a mobilpiac mozgatói világszerte – mondta el Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója a riportot ismertető budapesti háttérbeszélgetésen. –2012-re, több mint öt év elteltével, értük el az első milliárd okostelefon-előfizetést, a második milliárdhoz már kevesebb mint fele ennyi időre lesz szükség, 2016-ra pedig több okostelefon lesz a világon, mint hagyományos készülék. A felhasználók bárhová mennek, már ma gyors és megbízható mobil hozzáférésre számítanak, és megfelelő alkalmazás- lefedettséget akarnak.”

Az okostelefon-piac növekvő trendjének hajtóereje érdekes módon a Kínában és egyéb fejlődő piacokon tapasztalható fellendülés, amely akkor kezdődött, amikor az alacsonyabb árszintű okostelefon-modellek elérhetővé váltak.

2013_11_11_Ericsson_Mobilitasi_Jelentes_Page_2

Észak-Amerikában a mobil adatforgalom nagy részét már most az okostelefonok, míg Európa számos országában a mobilinternet modemek generálják.

„Észak Amerikában a mobil adatforgalom legnagyobb részét az okostelefonok generálják, mivel a mobil szolgáltatók erre a szegmensre helyezték a legnagyobb hangsúlyt. – ismertette Kersch Péter, az Ericsson Magyarország kutatója, aki személyesen is részt vett a riport elkészítésében. – Európában a szolgáltatók már a mobil szélessáv korai fázisában is igyekeztek versenyképes alternatívákat kínálni a vezetékes szélessávval szemben, ezért a mobil adatforgalom nagy részét sok helyen még mindig a modemes felhasználók teszik ki. Ugyanakkor az okostelefonok mobil adatforgalom részesedése Európában is folyamatosan növekszik.”

2013 és 2019 között a világ okostelefon-forgalma a tízszeresére nő majd, ezzel elérve a 10 exabájtot. A videoszegmens évente 55 százalékkal nő, és a mobil adatátviteli forgalom több mint 50 százalékát fogja kitenni, míg a közösségi hálózatok és az internetes szolgáltatások külön-külön körülbelül 10 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd 2019-ben.
(BrandTrend)