Kategória: Aktuális.

A szabadságom alatt elolvastam pár könyvet, ezekből szemezgetek párat. Az egyik legérdekesebb a Willpower c. könyv volt.

A könyv – a címéből kikövetkeztethetően – az akaraterőről szól. Bármikor, amikor döntéseket kell hoznod, az akaraterődet használod, amikor megpróbálsz lefogyni, amikor új készségeket akarsz megtanulni, amikor rá akarod magad venni valamire, amit korábban nem csináltál.

Arra jöttek rá az utóbbi idők kutatásaiból, hogy az akaraterő nem egy állandó tulajdonságunk, ahogy azt eddig gondoltuk, hanem egy kimeríthető erőforrás, ami ráadásul ugyanabból a forrásból táplálkozik, mint más komplex agyi működési mechanizmusok. Úgy néz ki, hogy az akaraterő kimerülésének komplexnek tűnő fogalma egy igen konkrét dologra vezethető vissza. A cukorra. A glükóz maga ugyan nem lép ugyan be az agyba, de ebből állítódnak elő a neurotranszmitterek, amelyeket az agysejtek a jelek továbbítására használnak. Ha az agyműködéshez nincs elég utánpótlás, a neurotranszmitterek elfogynak és egyszerűen abbamarad a gondolkodás.

A probléma ezzel, hogy úgy néz ki az akaraterő elfogyása egy olyan betegség, aminek nincsenek tünetei, nem leszünk rosszul, nem is érezzük igazán, egyszerűen csak nem jó döntéseket hozunk, megváltozik a viselkedésünk, igerlékenyebbek leszünk, könnyebben költjük a pénzt. Egyszerűen nem tudjuk eléggé kontrolálni az érzelmeinket.

Akkor mégis miért van az, hogy egyesek úgy néz ki, hogy csodákra képesek és mintha elképesztő akaraterővel rendelkeznének? Akik reggel korán lemennek edzeni például, akik mintha olyan dolgokat csinálnának folyamatosan, amihez másoknak mintha nem lenne elég akaratereje.

Az akaraterő tartalékolásának legjobb módja, ha az akaraterőnket arra használjuk, hogy jó szokásokat ésessünk be. Ha ugyanis egyszer egy szokást beégettünk, akkor az már más agyi területek vezérlik, amik úgy néz ki nem használnak annyi glükózt és képesek ilyen “elfáradt” szituációban is aktívak maradni és helyettünk dönteni, nem mutatják a kognitív kifáradás ilyen erős tüneteit.

Egy biztos, ha fontos tárgyalásra mész, tegyél róla, hogy legyen elég glükóz a szervezetedben. Na persze nem azt ajánlja a könyv, hogy be kell dobni egy kólát – persze ha más nincs -, a test mindenféle alapanyagból elő tud állítani glükózt.

Két további érdekes jelenséget is megmagyaráz.

A nők alapvetően…

Tovább