Kategória: Aktuális és Márka és jog.

Az osztrák alkotmánybíróság az ORF közszolgálati médiára vonatkozó Facebook használati tilalmat alkotmányellenesnek találta. A szabad vélemény nyilvánítás joga és a műsorszórás szabadságának alkotmányos alapjoga sérült, mondta az osztrák alkotmánybíróság elnöke, Gerhart Holzinger a pénteki sajtótájékoztatón.

Tehát az ORF most már szabadon mozoghat a Facebook és a Twitter felületein.  „Használni fogjuk az új médiákat a kommunikációnkban“ mondta az ORF főnök, Alexander Wrabetz. „A facebook tilalmat egy masszív,  elfogadhatatlan korlátozásnak tartottam, mégpedig  annak az akadályozásának, hogy a közönségünkkel a modern időknek megfelelően kommunikálhassunk. Örülök, hogy az alkotmánybíróság elfogadta az érvelésünket és  ezt a nemzetközileg egyedülálló tilalmat feloldotta. Az ORF használni fogja a web2, az új platformok lehetőségeit a közönségével való párbeszédhez.“

A közszolgálati média versenyben elfoglalt különleges helyzetére tekintettel nyilvánvalóan indokoltak korlátozások, ez a tilalom azonban az arányosság elvét sértette meg.

39 ORF műsorhoz kötődő közösségi  profil  volt a tilalom tárgya. Az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy bár az ORF használhatja a közösségi médiát, saját központi profilt azonban nem hozhat létre. Az eredeti törvényi szabályozás lehetővé tette a közösségi média használatát, de a médiahatóság szűken értelmezte az ide vonatkozó rendelkezéseket.
(BrandTrend)