Kategória: Aktuális.

Nehéz azonban egyértelműen nyilatkozni arról, hogy mely tartalmak közzététele sérti mások jogait, és mely tartalmak vonhatók a véleménynyilvánítás szabadságának körébe. Esetek a nagyvilágból.

A közösségi oldalaknak többek között az a lényege, hogy az emberek kapcsolatot alakítsanak ki egymással, és a társalgás részeként véleményeket tegyenek közzé, vagy lehetőségük nyíljon egymás véleményét megjegyzésekkel illetni. A kérdés az, hogy az ilyen oldalakon közzétett vélemények és kommentek meddig szolgálják az internetes szocializációt, és mikor lépnek át egy olyan határt, amellyel már mások jogait sértik vagy veszélyeztetik. Különböző országokban különböző megítélés alá esnek a gúnyos kommentek, e vélemények jogi megítélésének azonban nincsen egységes mércéje, ugyanúgy, ahogyan a bíróságok ítélkezési gyakorlatát sem lehet egységes mérce szerint elemezni.

Az Amerikai Egyesült Államokban Cameron D’Ambrosio rap-számában a Fehér Ház felrobbantásáról és ártatlan emberek meggyilkolásáról énekelt, amelyet az ismert közösségi oldal üzenőfalán közzé is tett. A bostoni tinédzser számát a Youtube-on is ismertette. Miután a fiú egyik iskolatársa veszélyre figyelmeztetett, az iskola vezetősége úgy döntött, hogy értesíti a rendőrséget. A bostoni tinédzser üzenetében a Fehér Házat, valamint a bostoni maratonon elkövetett merényletet emlegette, és kijelentette, hogy embereket fog ölni és azt mindenki látni fogja. A helyi rendőrfőnök megítélése szerint a fenyegetés annyira félelmetes volt, hogy intézkedniük kellett, ezért szerinte helyesen cselekedtek. A rendőrök lefoglalták többek között Cameron számítógépét, és a Facebook-profilját is átvizsgálták. A vizsgálódás során a rendőrök találtak egy saját készítésű posztert, amelyen „wanted dead or alive” felirat és a fiú fényképe szerepel. A tinédzser Facebook-oldalán több arra utaló jel található, hogy D’Ambrosio különösen érdeklődik a gangek, az erőszak és a bűnözői életforma iránt. Az előállítást követő első kihallgatáson a fiú tagadta bűnösségét. Ha cselekedetéért bűnösnek találják, húsz év letöltendő szabadságvesztés büntetést is kaphat.

A világ másik pontján egy hasonló esetben hat hónap szabadságvesztésre ítéltek egy palesztin férfit, aki tetszését fejezte ki a Facebookon a Palesztin Hatóság tisztviselőjét kritizáló bejegyzéssel kapcsolatban. A bíróság Anasz Iszmailt becsületsértés és rágalmazás vádjában találta bűnösnek. Az eset Palesztinában nem hatott az újdonság erejével: …

Magyarországon is találunk példát a Facebookon közzétett vélemény megfogalmazójának bíróság általi elítélésére.

Tovább