Kategória: Aktuális.

BrandTrend
A számok azt mutatják, hogy kétség kívül nagy mennyiségű pénz hiányzik a hazai reklámszakmából, te hogyan érzékeled ezt a BTL területén?

Barth Zsuzsanna
2013-ban az ATL és BTL-re költött pénz egyensúlya kiegyensúlyozódni látszik. Azt tapasztalom, hogy a cégek 2011-2012-ben megfontolt pénzügyi- megtérüléses tervezgetése meghozta az eredményét, és sokkal határozottabb elképzelésük van a büdzsék elköltésében, ami már a lefutott kampányok értékelésén is alapszik.

BrandTrend
Nincs konkrét összefogó platformja a hazai BTL szakmának, Te honnan veszed a szakmai iránymutatásokat?

Barth_Zsuzsa

Barth Zsuzsanna
Tavaly jó néhány nagyvárosban voltam, és nemcsak Európában, ahol kifejezetten az ottani in-store megoldásokat figyeltem meg, mert sajnos ennek a területnek még mindig nincs megfelelő összefogó, elemző website-ja. Az FMCG-ben megfigyelhető a digitális megoldások terjedése, ahogy pl. a nagy játékokkal foglalkozó üzletekben is, de pl. a szórakoztató elektronikát forgalmazó boltok POS POP megoldásai nagyon letisztultak.

BrandTrend
Mi jellemezte 2012-ben a rendezvény és kiállítási eszközök piacát?

Barth Zsuzsanna
A rendezvényeken használt eszközök pár éve bevezetett és jól bevált kommunikációs felületei a roll up, a sajtófal, a strandzászló. Nem lehet ma már plakáttal, vagy szórólappal megjelenni egy igényes rendezvényen. Ezen a piacon azt mondanám, hogy mivel elérhető áron vannak az említett eszközök, már a legtöbb cég betárazott a szerkezetekből, amelyek élettartalma (ha jó forgalmazótól vették) azért jó pár év. Itt valójában a grafikai anyagokat cserélgetik a cégek, tavaly az innováció sem volt jellemző erre a szegmensre, inkább a stabilizáció. Azért minden évben van egy-egy kiugró újítás, idén például elkezdtünk forgalmazni egy óriás roll up-ot, amely méretéből adódóan (250 cm*200 cm) kiválthatja a sajtófalak egy részét.

BrandTrend
Magyarország a fesztiválok országa. Hogyan készültek tavaly erre a márkák, lehet még ott újat mutatni?

Barth Zsuzsanna
Hasonlóan a rendezvényekhez a hazai nagy fesztiválok sem tudtak “villantani” extra megoldásokat, egy-két érdekesség előfordult pl. az Effot-on debütáló blobbozás. A fesztiválok reklámeszközeinél a megrendelők főleg a költséghatékony alapanyagok felhasználásával készült “facelift” megoldásokat választották.  Amikor egy márka pénzt áldoz egy fesztiválon való megjelenésre, próbálva ezzel a fesztivál közönségét bevonni, nagyon fontos, hogy a kiválasztott eszközök és a mondanivaló összhangban legyen és kreatív aktiválás történjen.

BrandTrend
Nagyon fontos indoor megoldások területén a HoReCa piac, az ottani megjelenések. A válság miatt kevesebben jártak szórakozóhelyre, étterembe, hogyan látod, ez elvette a márkák kedvét attól, hogy itt megjelenjenek?

Barth Zsuzsanna
Szerencsére pont nem. Tavaly ismét beindultak a hosztesz promóciók, amelynek örülök, hisz itt a gasztrós helyeken tudnak találkozni célzottan a márkákkal  a fogyasztók . Itt a “sima” kóstolók már nem annyira divatosak, ahhoz hogy egy hosztesz akcióra felfigyeljenek, kell mindig valami, plusz, egy nyereményjáték, ami csak arra az estére szól, vagy tematikus köntösbe kell juttatni. Pl. Mikuláskor csinos mikuláslányok, de gondolhatunk a James Bond figurára építő akciókra is. Fő, hogy a kóstolóknak legyen aktualitása és üzenete. Amennyiben a össze tudjuk kötni az akciót még egy erre kialakított microsite-tal, vagy facebook aktivitással, akkor még adatbázist is tudunk építeni a fogyasztóinkból, rajongóinkból, ahova célzott üzeneteket tudunk majd küldeni.
A Horecaba való terméklistázásoknál már “elvárt” a listázni kívánt termékek, mint rabbatban, mind POS anyagban történő támogatása. Ez a pull és a push stratégiát is segíti, mert amíg pl. 3+1 vagy 5+1 kartonokba felhalmozzák az árut a vendéglátó egységben, kell jó pár olyan eszköz (plakát, toblerone, asztali alátét, póló, kötény stb) amivel a leendő fogyasztót győzzük meg arról, hogy ezt a márkát válassza majd. Ügyesebb márkák pedig már a fogyasztót a döntésnél irányítják, meggyőzik egy-egy figyelemfelkeltő ötlettel pl. kávéknál érdekes fantázianévvel ellátott ízesített kávékoktélok, üdítőknél a kreatív felszolgálási módok, szeszesitaloknál pedig az évszakoknak megfelelő long drinkek és koktélok széles térházának felvonultatása.

BrandTrend
Már évek óra standardizálják megjelenésüket az FMCG boltok (hyperek, szuperek, kisboltok, diszkontok), mi a tapasztalat ez a tendencia tovább folytatódott tavaly is?

Barth Zsuzsanna
Ahogy külföldön is figyeltem, a legjobban talán ott rendeződik egységesre a kommunikációs eszközök tárháza. Hol vannak már a boltot csúfító egymás hátára ragasztott plakátok? Vagy a belógatott hirdetőtáblák, saját világítós állványok? A láncok igen erőteljesen egységesítették a brandek megjelenési lehetőségeit a boltokban. Egységes felületek közül lehet választani (pl bevásárlókocsi reklám, belső plakáthelyek, polcvégek másodlagos kihelyezései stb). Nincs nagy mozgástér és azok is drágák egy országos kampányhoz.

BrandTrend
Vannak itt azért bejáratott lehetőségek is a márkák pl, nyereményjátékának kommunikálására?

Barth Zsuzsanna
2012-ben felerősödött az a tendencia, hogy a termékcsomagolást használják fel kommunikációra. Itt megtalálhatóak azok az adatok, amellyel az érintettek részt tudnak venni az adott akcióban. Feltüntetik a cégek annak a micrositenak, vagy nyereményjáték facebook elérhetőségét, esetleg egy QR kódot, ahonnan akár már ott a helyszínen is tudunk tájékozódni. Ezt a digitális jelenlétet offline a leafletek és a wobblerek segítik, esetleg az adott lánc újságjában vett 1/4 vagy fél oldalas hirdetés.

BrandTrend
Ha jól tudom vannak olyan ügyfeleitek, amely kapcsán van rálátásod az elektronikai eszközöket forgalmazó üzletekre. Fontos helyek ezek, hiszen itt a tartós fogyasztási cikkekre sokat költenek az emberek. Hogyan fogják meg a vevőket itt a márkák?

Barth Zsuzsanna
Két olyan trend volt megfigyelhető 2011-2012-ben, ami megnehezítette az ottani BTL megoldások fejlődést, innovációját. Egyrészről a Saturnok Media Markt-tá válásával felerősödött a nagyon letisztult, központilag meghatározott MM megjelenés, ami azt jelenti, hogy a lánc előtérbe helyezi a saját arculatát, nem engednek nagyon egyedi márka-megoldásokat. Így itt elég nehéz  látványos dolgokat alkotni, maradnak a jól bevált topperek, wobblerek, gyártói katalógusok és ne feledjük a BTL egyik igen jelentős elemét a márkák szaktanácsadóit a promótereket.

Az  Extrém Digital megmarad on-line áruház off line átvevő pontjának, bár azért ott is látszik, hogy a kiemelt pontokon a márkák próbálják kiemelni a termékeiket, a többi láncnál pl. Best Bite, Euronics inkább a mennyiségi push (nagy mennyiségben kirakott áruk), a fő irány, tehát a márkák megjelenései a csomagoló anyagukon keresztül érvényesülnek a legjobban, illetve az ide kihelyezhető kisebb nyomdai anyagok (leafletek, wobblerek, prospektusok).

BrandTrend
Már eltelt pár hónap, mi várható 2013-ban?

Barth Zsuzsanna
Remélem tovább stabilizálódik a teljes reklámpiac. Az ügyfelek jóval előbbre megtervezik az éves aktivitásokat. Innováció területén szerintem nem lesz nagy áttörés, de az innováció mégiscsak olyan, ami ha megjelenik hirtelen,  nagy meghökkenést válthat majd ki.
(BrandTrend)