Kategória: Aktuális.

Magyarország két meghatározó, vezető könyvkereskedelmi cégének összevonásáról közös sajtótájékoztatón számoltak be az érintett tulajdonosok, valamint a létrejövő cégcsoport menedzsmentjének képviselői. A ma aláírt megállapodás értelmében – amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal az összetett tranzakciót jóváhagyja – a Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, és ezzel párhuzamosan a legnagyobb hazai könyves webáruházat, a Bookline-t üzemeltető Shopline felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100%-át.

A részvények 67,70%-át a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31%-át tartja meg. A Shopline-webáruház Nyrt. továbbra is a tőzsdén marad, a két nagy tulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket továbbra is kisbefektetők birtokolják majd.

Az új cégcsoport szerteágazó leányvállalati struktúrával rendelkezik majd, érdekeltségi körébe tartozik többek között a Port.hu és a Fidelio internetes oldalakat, a Fidelio és Bóbita programmagazinokat, valamint több márkamagazint is kiadó Libri MÉDIA Kft., a több jelentős kiadót magába foglaló és számos tavalyi bestsellert jegyző Libri Könyvkiadó Kft. többségi részesedése, valamint a hazai e-könyv-piac legnagyobb szereplője, az eKönyv Magyarország Kft. 50%-os üzletrésze is.

„A Libri cégcsoport és a Shopline egyesülése nyomán egy régen vágyott kulturális platform jöhet létre, amely minden kapcsolódó termékkel és szolgáltatással a jelenleg releváns valamennyi kereskedelmi és kommunikációs csatornán képes hozzájárulni az egyre inkább felértékelődő minőségi szabadidőtöltéshez” – tájékoztatott a fúzió hátteréről Balogh Ákos, a Libri Csoport többségi tulajdonosa.

Dr. Spéder Zoltán a CEMP részéről a sajtótájékoztatón kiemelte: „A hazai internetes vállalatok közül elsőként a Shopline ismerte fel, hogy a fogyasztókért, olvasókért, vásárlókért folyó ádáz verseny nem az országhatárokon belül fog eldőlni. Miután a CEMP a tárgyalások során megfelelő irányítási kontrollokkal biztosította meghatározó befolyását a cég életében, örömmel vált részesévé a hazai e-kereskedelem egyik legjelentősebb tranzakciójának. A cégcsoportnak minden esélye megvan arra, hogy a  régióban egyedülálló pénzügyi sikereket érjen el a kulturális javak kereskedelmében, és a csoporthoz tartozó leányvállalatoknál összpontosuló kiadói vagyon, valamint a kivételes adottságú bolthálózat segítségével eredményesen vehesse fel a versenyt a piac jelenlegi és jövőbeli szereplőivel”.

A cégcsoport operatív irányítása átalakul. A jövőben az összevont területek irányítását Starcz Ákos, a Shopline vezérigazgatója és Kovács Péter, a Libri ügyvezetője látja majd el.  Augusztus közepétől marketing és kommunikációs igazgatóként Liptay Gabriella is csatlakozik a felálló új ügyvezetéshez.

A menedzsment tájékoztatása szerint a két anyacég együttműködése már az idei évben megkezdődik, egy rövid átvilágítást követően egységes működési és irányítási modell alakul majd ki. A létrejövő társaság elképzelése alapján a jelenleg üzemeltetett márkák megmaradnának, tehát a dinamikus könyves webáruház Bookline, az univerzális webpláza Shopline és az Európában is kiemelkedő minőségűnek számító Libri könyves bolthálózat a jövőben párhuzamosan működik majd tovább. A két cégcsoport párhuzamos működéséből fakadó szinergiák idei évi kihasználása a cégvezetés elsőszámú feladata.

Az SQ Invest befektetési szolgáltatója a nyilvános vételi ajánlatot 2013. május 15-én nyújtja majd be a pénzügyi felügyelethez. A nyilvános vételi ajánlattal párhuzamosan az érintett felek kérelmet nyújtanak be a Gazdasági Versenyhivatalhoz az összetett tranzakció jóváhagyására. A tranzakció megvalósulása a GVH előzetes engedélyéhez kötött.
(BrandTrend)