Kategória: Aktuális.

Ünnepi gálát rendezett a La femme 50 tehetséges magyar fiatal és mentoraik tiszteletére március elsején este a Corinthia Hotelben. A program célja bemutatni, ismertebbé tenni a jövő nagy reménységeit, és további fejlődési lehetőséget kínálni számukra.

Az 50 tehetséges magyar fiatal program a harminc év alatti magyar tehetségekre kívánja ráirányítani a figyelmet. Azokra, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. A program olyan tehetségeket keres és mutat be, akik az élet valamely területén átlagon felüli tehetséggel és szorgalommal rendelkeznek. Már a jelölések során kiderült, rengeteg ilyen nagyszerű fiatal van!

Az 50 tehetséges magyar fiatal program tavaly szeptemberben indult útjára. A jelölés – ahol nem voltak előre meghatározott kategóriák – október végig tartott. Ezután következett a legnehezebb feladat: az ötven fiatal kiválasztása az 1373 jelölt közül. Több fordulós előválogatás alapján a döntés a La femme által felkért 36 olyan személyiség kezében volt, akik sokszínű szakmai háttérrel, gazdag élettapasztalattal rendelkeznek.

A zsűri olyan szempontokat vett figyelembe, mint teljesítmény, társadalmi érték, eredetiség, újítóerő, ösztönző erő.

A program célja azonban nem csak bemutatni, ismertebbé tenni ezeket a fantasztikus elhivatottsággal rendelkező fiatalokat, hanem lehetőséget is ad arra, hogy személyes fejlődésüket 6 hónapos, egyénre szabott mentorprogrammal segítse. Ennek érdekében a kiválasztott 50 fiatal egy-egy segítő személyt kapott maga mellé, hiszen ki tudna több ösztönzést, gyakorlati tanácsot és akár konkrét segítséget nyújtani egy pályája elején járó tehetségnek, mint azok, akik már kivívták maguknak a sikert, s lettek területük meghatározó képviselői?

„Az „50 tehetséges magyar fiatal” program a hasonló kezdeményezéseken túlmutató felelősségvállalással a tehetségek elismerésének rangos, mértékadó pódiumává kíván válni. A fiatal tehetségek széles körű megismertetésén túl a cél a valódi teljesítményre épülő példaképteremtés, amely hosszú távon hozzájárulhat a tehetségek itthon tartásához, miközben valódi segítséget nyújt a fiataloknak. Hogy így lesz-e, még nem tudhatjuk. Amit viszont biztosan tudunk: a zsűri kiváló munkát végzett! Figyelemre és elismerésre méltó ifjú emberek kaptak lehetőséget a programban, s erről az ő tiszteletükre készített különszám alapján bárki meggyőződhet.” – mondta Zétényi Lili, a La femme magazin főszerkesztője. Köszöntőbeszédében méltatta a programban részvevő mentorokat és partnereket. „ A közreműködésre felkért mentorok kivétel nélkül értékes szakmai tudás és gazdag élettapasztalat birtokosai. Példaképek, akik nem csak saját területükön elért eredményeik, hanem az ifjú tehetségek iránti elkötelezettségük alapján kaptak felkérést a pártfogói feladatra. A tehetségek segítésében vállalt aktív szerepük, az ezzel vállalt felelősség önmagában is elismerésre méltó.”

„Kormányzati szereplőként kötelességem, hogy hozzájáruljak egy befogadó, lehetőségekkel teli környezet kialakításához.” – hangsúlyozta Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a program fővédnöke az ötven fiatalt köszöntő soraiban. A programban mentorként is aktív szerepet vállaló miniszterelnök-helyettes hozzátette: „Fontos, hogy az önmaguktól cselekvőknek lehetőséget, míg az arra rászorulóknak támaszt nyújtsunk. Alapvető feladatunk, hogy létrehozzuk azokat a kulturális közegeket, amelyekben a tehetség ki tud bontakozni, önmagát reprodukálni képes a kortársakat is inspiráló erejével. Ezeknek a közegeknek nem szabad elkülönülten működni, hanem egymást erősítve, szinergikus hatásokra alapozva egy termékeny, innovatív megoldásokon alapuló, fenntartható jövőt biztosító társadalom kialakulását kell elősegíteniük. Az 50 tehetséges magyar fiatal programban résztvevő mentorok és pártfogoltjaik már részvételükkel is közreműködnek egy ilyen közösség kialakításában. Megtiszteltetés, hogy ennek én is részese lehetek!” 

„A tehetséggondozás nemzeti ügy, Magyarország sikeres jövőjének záloga” – emelte ki Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke, majd hozzátette: Az „50 fiatal magyar tehetség” program azért is fontos kezdeményezés, mert rávilágít: a tehetségek fölkarolása túlmutat az oktatási rendszer keretein. A jól képzett tehetséggondozó pedagógusok szerepe elvitathatatlan, ugyanakkor a program mentorai történelmi jócselekedet visznek véghez, amikor személyes támogatásukkal, tapasztalataikat, sikereiket önként megosztva segítik a jövő generáció fiatal tehetségeinek pályaindulását. Semmivel sem helyettesíthető, akár egész életutakra kiható élményt, példát nyújtanak a program résztvevői annak a több ezer fiatalnak is, akik a most megjelent különszámot olvasva nyernek indíttatást, hogy képességeiket kibontakoztassák – az egész magyar társadalom hasznára.”

Az ünnepélyes eseménnyel kezdetét vette a féléves közös munka. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programnak egy fontos szakasza kezdődik most el. A mentorált-mentor párok az első találkozások tapasztalatai alapján összefoglalják elképzelésüket a közös munka menetéről, céljairól, melyet március 25-ig – „Bartók Béla szülinapja”, a Tehetség napjára időzítve – adnak le a program szervezőinek.
(BrandTrend)