Kategória: Aktuális és Kutatás.

A Workania adatbázisába idén feltöltött önéletrajzok elemzése alapján az álláskeresők 33%-a jelölt meg valamilyen más nyelvet a magyaron kívül.

A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen az angol: az összes önéletrajz 16%-ban szerepel, a németet pedig 10%-a az álláskeresőknek beszéli valamilyen szinten. Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz, már csak az álláskeresők kevesebb, mint 1%-a jelölte meg. A határon túli magyarok nyelvtudása is számít, hiszen például a román az önéletrajzok 1,2%-ban szerepel.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9%), miközben haladó szinten 6%, aktívan 1,2% beszéli. Az álláskeresők 0,2%-a jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1% vállalja. A legjobban az angolt a 25 év alattiak beszélik: 46%-uk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7%-uk, középszinten 2,8%-uk, aktívan már csak 1%-uk beszéli. Legmagasabb szinten már csak 0,1%-a az álláskeresőknek ismeri a nyelvet.

Az elmúlt egy évben azonban – igaz csak kis számban – megjelentek a munkaerőpiacon olyan álláskeresők is, akik latin, finn, észt, héber, japán vagy portugál nyelven is beszélnek.

Ami pedig a Workania.hu-ra feltöltött állásajánlatokat illeti: 56%-ban semmilyen idegen nyelvtudás sem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban – a hirdetések 21%-ban – középfokon kérik, felsőfokú angol 5,5%-ban szerepel. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, hiszen csupán 0,6%-ban jelölték meg, még ennél is gyakrabban (0,8%-ban) tolmácsolási szinten kérik.
(BrandTrend)