Kategória: Aktuális és Kutatás.

Közeleg november eleje, amikor – a szakértői várakozások szerint – a kötelező gépjármű felelősség biztosítások a jövő évi tarifák meghirdetése miatt újra a figyelem középpontjába kerülnek. A GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatások tanulmánya szerint a KGFB-tudatosság egyre nő és igény van a jó ajánlatokra az autósok körében.

A biztosítók és az alkuszok számára továbbra is kiemelt jelentőséggel bír ez az ősz végi időszak még akkor is, ha a jövő évtől az őszi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (KGFB) kampány jelentősége folyamatosan csökkenni fog.

A GfK Hungária a biztosításpiaci trendeket folyamatosan követő Biztosításpiaci Adatszolgáltatások (BPASZ®) felmérésében a hazai, autóval rendelkező lakosság körében a KGFB-vel kapcsolatos lakossági információkeresés és váltás várható szintjét vizsgálja. A legfrissebb felmérés eredményei azt mutatják, hogy az autós lakosság fele tervezi összehasonlítani a biztosítók KGFB ajánlatait november során, ami hozzávetőlegesen 1,7 millió autóst jelent. Nagyobb mértékben szeretnék az ajánlatokat összemérni a fővárosi és megyeszékelyen élő autósok, és motiváltabbnak tűnnek a 35-44 év közöttiek is. Ezzel szemben kevésbé szándékozzák megversenyeztetni a biztosítókat az 55-69 év közötti autó tulajdonosok.

A KGFB-vel kapcsolatos „tudatosság” folyamatos emelkedésére utal a nagyfokú érdeklődés. Bár várhatóan nem lesznek jelentős különbségek az árakban, így a megtakarítási lehetőségek is mérsékeltebben jelennek meg idén a korábbi évekkel összehasonlítva. Az autósoknak egy jelentős része keresi a jó ajánlatokat és továbbra is hajlandó váltani: a KGFB ajánlatok összehasonlítását tervező autósok 84 százaléka szívesen váltana egy kedvező ajánlat esetén, ilyen módon közel 1,4 millió potenciális autósról beszélhetünk.

Átlagosan 6.200 forintnyi éves megtakarítás esetén lennének hajlandóak a KGFB-váltás iránt nyitott autósok új biztosítóval szerződni, de kisebb megtakarítás is sokakat komolyan elgondolkodtatna az átkötésről. A kutatásban adott válaszok alapján az autósok 15 százaléka szerződne át másik biztosítóhoz, ha egy háromezer forintos éves KGFB-díj kedvezményt kapna, ötezer forintos éves megtakarítás esetén már az autósok közel 30 százalékát, míg egy tízezer forintos árkülönbség az autósok 35 százalékát lenne képes átcsábítani egy másik társasághoz.

„A tényleges váltók aránya valószínűleg lényegesen elmarad majd az 1,4 milliótól, ha hihetünk a szakértőknek az általuk jósolt árkülönbségek várható mértéke kapcsán, valamint figyelembe véve a tényt, miszerint 2011-ben egymillióan kötötték újra kötelező biztosításukat. Mindenesetre a váltási kedv nem csökkent, sőt van egy jelentősnek mondható tömeg, amely rutinos a váltásban és már kis árkülönbségek esetén is nekilátna a procedúrának” – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója az idén várható tendenciákat összegezve.

A biztosítók kötelező gépjármű felelősségbiztosítási ajánlatairól tájékozódni kívánók aránya a 18-69 éves autóval rendelkezők körében

Forrás: Biztosításpiaci Adatszolgáltatások 2012. szeptember, GfK Hungária

(BrandTrend)