Kategória: Aktuális és Kutatás.

2012 szeptemberében a 15 év feletti magyar lakosság 72,4%-a, vagyis több mint 6 millió fő hallgatott rádiót egy átlagos napon. – derül ki a GfK és az Ipsos országos rádióhallgatottsági felméréséből.

Úgy tűnik, a nyári szabadságról visszatérve nem csökkent a lakosság rádióhallgatási kedve, hiszen ez az első őszi hónapban is megközelítette a nyár folyamán mért napi 4 órát. Külön érdemes kiemelni a 15-49 éves korosztály rádióhallgatásának intenzitását, hiszen a rádiók e korosztályban mért szeptemberi elérése megközelítette a nyári sportesemények – így például a Nyári Olimpiai Játékok – alatt mért kiemelkedő eredményeket. Szintén érdekes összefüggés, hogy a munkás hétköznapok visszatérésével a rádiók hétvégi elérése némiképp ugyan csökkenő tendenciát mutat, amit az intenzívebbé váló hétköznapi rádióhallgatás egyértelműen kompenzált.

Az iskolakezdés, és a munkába való visszarázódás folyamatát támasztja alá a rádiót hallgatók számának reggel 6 és 9 óra között mért erőteljes növekedése is 2012 szeptemberében, ami fokozottan jellemző a munkába vagy iskolába igyekvő 15 és 49 év közötti korosztályra, illetve a férfiakra.

A népszerűségüket őrző hétköznap reggeli és délelőtti idősávok hallgatói között is érdemes különbséget tenni: a kutatási eredmények tanulsága alapján az 50 év felettiek reggel 6 óra környékén, általában egy órával korábban bekapcsolódnak valamely rádió adásába a 15-49 évesekhez képest, akik közül legtöbben 7 óra után kísérik figyelemmel a már megszokott reggeli rádióműsorokat.

Még több adat: GfK_Ipsos_radios_kozonsegmeres_2012_szeptember

(BrandTrend)