Kategória: Aktuális és Kutatás.

A kínai piac közösségi médiaelemző cége, a Kantar Media csoporthoz tartozó CIC megvizsgálta az olimpiai játékok közösségi média visszhangját.

Az egyik legcsodálatosabb információforrása annak, hogyan vélekednek a kínai nézők az ötkarikás játékokról, az ország rendkívül népszerű közösségi hálózata, a Weibo, amely leginkább egy szuper-Twitter-hez hasonlítható.

Az alábbiakban a CIC olimpiai riportjának legfontosabb eredményeit ismertetjük.

A nyitóünnepség alatt a Weibo-n a legtöbbet kommentált esemény egy Pekingben tartott olimpiai összejövetel volt, a július 28-29-ei posztok több mint 38 százaléka ezzel foglalkozott.

A második legnépszerűbb dolog Mr Bean (a színész Rowan Atkinson) alakítása volt, ahogy szintetizátorosként feltűnt egy szimfonikus zenekari produkcióban, elorozva ezzel a kommentek 13%-át, amivel sikerült megelőzni az angol királynőt is (11%).

http://youtu.be/CwzjlmBLfrQ

A nyitóünnepség maga egyébként a kommentek 9 százalékát generálta az adott időszakban. Az ünnepséghez köthető egyéb fontosabb témák, mint például az ötkarika, mint szimbólum szintén 9, az olimpiai fáklya és a brit történelem pedig 7-7 százaléknyi kommentet generáltak.

Voltak bizonyos sportágak, melyeket nagyobb előszeretettel kommentáltak a nők, mint a férfiak, különösen a torna (66% versus 34%), a műugrás (61% vs. 39%) és az úszás (58% vs. 42%). De a tradicionális férfi sportágak is sok női kommentet kaptak.

Az első nyolc olimpiai műsorszám alatt a bejegyzések 31%-a érkezett mobileszközről. Ezeknek 39 százaléka iPhone volt, amit az Android platform követett 26%-kal.
A kínai atléták nagyon jól szerepeltek az olimpiai játékokon, néhányuk igazi média kedvenccé vált. Augusztus 2-án a 400 méteres szabadúszásban aranyérmet szerzett Sun Yang vezette a Weibo toplistáját 9,34 milliós követővel, ami több mint a duplája annak, amivel lista másik helyezettje, Wu Jingbiao ezüstérmes súlyemelő büszkélkedhetett (4,24 millió).

Ezen kívül volt egy kulisszák mögött zajló rivalizálás Sun Yang és a koreai úszó, Park Tae Hwan között, ami forró témává vált, és a róluk terjedő pletykák adták a közösségi beszélgetések 32%-át augusztus 2. és 6. között.

Profitáltak-e a kínai márkák az Olimpiai Játékokból? Az olimpiai buzz egyik legnagyobb haszonélvezője az Anta nevű kínai sportruházati márka volt, akinek «dragon» dzsekijében vették át a kínai sportolók az érmeket. Ők nem sokkal Sun Yang győzelme után posztoltak egy elég bevállalós üzenetet: #Kína győzött! Sun Yang győzött!#. Emellett volt egy nyereményjátékuk is, amelyben «dragon» dzsekit lehetett nyerni. Ez a rivaldafény segített az Anta márkának fő versenytársa, a Li-Ning elleni küzdelemben.

A Nike arra használta a Weibo-t, hogy nemzetközi szlogenjét, a „Find Your Greatness”-t közvetítse. Amikor a gátfutó Liu Xiang elesett a kvalifikációs versenyen, a Nike ezt az üzenetet posztolta: „Lehet, hogy a tested szenved, de a szellemed győzni akar. #Find your greatness#. Ez több mint tízezer retweetet és kommentet generált 2 óra alatt.

A Coca-Cola több márkával együtt tweetelte annak történetét, hogyan váltak olimpiai szponzorokká, és bíztatta a sportolókat arra, hogy mondják el a saját történetüket egy „márka-váltó” keretében.

Eközben a P&G kiterjesztette „A Mother’s Love” kampányát, rámutatva, hogy a nagy sportolók is mindent az édesanyjuknak köszönhetnek. Az olimpia előtt szervezett egy nyereményjátékot is, amelynek szerencsés győztese édesanyjával együtt elutazhatott Londonba.

Más márkákat is megihletett az olimpia szelleme. A Durex óvszermárka ezt posztolta augusztus 7-én: „Leggyorsabbnak lenni nem ugyanaz, mint a legjobbnak lenni. Ki kell tartani a végéig!” Az eredmény: 30 ezer tweet és komment másfél óra alatt.
(Momentum Review by KantarMedia, BrandTrend)